Китайці фінансувати не схотіли: Росіянам запропонують скинутися на мегапроект "Газпрому"

Китайському China Development Bank запропонували оплатити 70% проекту загальною вартістю 14 млрд доларів, однак банк відмовився від "спокусливої" пропозиції.

Проект «Газпрому» з будівництва газохімічного комплексу в Усть-Лузі вартістю 750 млрд рублів можна профінансувати, залучаючи гроші населення. Про це в інтерв'ю заявив в понеділок Ігор Шувалов - глава Зовнішекономбанку, що виступає головним оператором інвестиційних проектів Кремля, повідомляють Патріоти України.

Комплекс зі зрідження і переробки газу, який «Газпром» планував спільно з «Русгаздобычей», розраховуючи до 2024 року виробляти 3 мільйони тонн поліетилену щорічно, влада мала намір оплатити за рахунок коштів Фонду національного добробуту. Але в поточних умовах навряд чи проекту дістануться гроші фонду, заявив Шувалов. На 1 травня в ФНД залишалося 114,5 млрд доларів ліквідних активів - це не витрачені гроші, розміщені на валютних рахунках в ЦБ.
За поточним курсом розмір фонду становить 8,2 трильйона рублів, при тому що дефіцит ресурсів у бюджетній системі досягає 8,5% ВВП, або майже 9 трильйонів. Ця сума включає як дірку в федеральному бюджеті, так і доходи, що регіонів, Пенсійного фонду та фонду ОМС. «Всі повинні розуміти, що бюджетні зобов'язання цього і наступного року будуть виконані в повному обсязі. <...> І для цього ФНД потрібен в першу чергу», - пояснив Шувалов.
Замість грошей фонду в проект «Газпрому» можна залучити гроші громадян, вважає він. «Ми вважаємо, що можна створювати фонди колективних інвестицій, куди люди будуть зацікавлені вкладати, розуміючи, що вони, наприклад, акціонери Усть-Луги», - пояснив Шувалов.
Що стосується іноземних інвесторів, то їх, за словами глави ЗЕБа, потрібно кликати не зараз, а потім. «У точці, в якій ми зараз, покликати іноземного акціонера - це одна ціна. Але ВЕБ хотів би на цьому заробити. А коли ви запустили виробництво і почали відвантажувати продукцію, це інша ціна», - пояснив Шувалов.
Комплекс в Усть-Лузі - це вже другий підвішений в повітрі газохімічний мегапроект «Газпрому». На початку 2019 року компанія намагалася залучити китайських інвесторів до будівництва Амурського ГПЗ, який, за задумом, має стати найбільшим заводом з переробки газу.
Китайському China Development Bank запропонували оплатити 70% проекту загальною вартістю 14 млрд доларів. Однак банк, який управляється кабінетом міністрів КНР і знаходиться в прямому підпорядкуванні у Держради - найвищого органу влади Китаю, - відмовився від угоди.
Джерело: РБК.ру

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...