Лазівка є? Як можна законно обійти обмеження переказів НБУ з картки на картку

Нацбанк затвердив обмеження на грошові перекази між картками фізосіб - p2p-платежі, проте є винятки і законні способи обійти обмеження, передають Патріоти України.

Про це пише видання "Мінфін".

Національний банк передбачив кілька важливих винятків, коли українець зможе робити перекази фізособам на суму понад 150 тисяч грн на місяць:

  • Якщо перекази проходять за номерами рахунків — з IBAN однієї особи на IBAN іншої (коли не використовується 16-значний номер картки). Ліміту немає, можна сплачувати будь-яку суму. Але важливо пам'ятати різницю між номером рахунку (IBAN) та номером картки (16 цифр на пластику): якщо гроші ходитимуть між номером рахунку та номером картки (код операції A2C), то трансакції включатимуться до лімітованих 150 тисяч грн
  • Коли людина перераховує гроші сама собі — здійснює перекидання між власними рахунками. Але це працює лише в рамках одного банку, коли банк бачить, на кого оформлено картку
  • Коли власник рахунку офіційно зареєстрований як волонтер, він може проводити перерахування без обмежень. А що ще важливіше: якщо благодійник перераховуватиме донат на рахунок офіційно зареєстрованого волонтера, то подарована сума не враховуватиметься у заявлені 150 тисяч грн
  • Якщо людина зможе офіційно підтвердити банку розмір місячного доходу вище 150 тисяч грн, то зможе проводити p2p-платежі вже не на 150 тисяч грн/місяць, а на суму цього доходу.

Як законно обходити p2p-обмеження

Людям, які часто і багато переказують кошти з карткових рахунків і не хочуть вираховувати суми, що відправляються, і відповідати на запитання банкірів, у контексті нововведення Нацбанку дають кілька ключових порад.

Перше — відкрити більше рахунків у різних банках. Саме в різних, оскільки всі платежі в одному банку будуть відстежуватись та підсумовуватись. В Україні на даний момент 62 банки, та чинним законодавством людині не заборонено відкрити рахунок у кожному з них. Зазвичай людям вдається обходитися 3−5 рахунками на різні потреби, максимум — 10-ю.
Здійснюючи фінмоніторинг у кожному банку під час підписання договору, можна пред'являти ту саму довідку про зарплату або податкову декларацію ФОПу, наприклад, на 200 тисяч грн, якщо людина заробляє і хоче робити багато переказів.

Друге — перейти на перерахування за номерами рахунків — за IBAN. Ці 29 букв/цифр вказані для кожного карткового рахунку, їх не складно знайти у стандартному мобільному застосунку. Наприклад, у "ПриватБанку" після завантаження "Приват-24" у смартфоні для цього достатньо трьох кліків.

Нагадаємо, Національний банк України планує запровадити ліміт у 100 тис. грн на місяць для вихідних P2P-переказів (з картки на картку). Однак обмеження не стосуватиметься волонтерів, а також фізосіб, чиї офіційні доходи вищі за 100 тис. грн.

Що таке P2P-перекази

Перекази з картки на картку, або P2P-платежі (person-to-person) — це фінансові операції, за яких гроші переказуються з банківської картки однієї людини на картку іншої. Такі перекази зазвичай проводяться через мобільні додатки банків або спеціалізовані сервіси, що дає змогу швидко надсилати та отримувати кошти.

Відключення світла в Україні тривають: Нардеп спрогнозував, коли покращиться ситуація

четвер, 29 серпень 2024, 11:22

Після нещодавніх масованих атак росіян по українських енергооб'єктах "Укренерго" було змушене застосувати обмеження споживання на всій території країни. Але важка ситуація з електропостачання може невдовзі покращитись. Про це розповів народний депутат ...

В Україні обмежать карткові перекази: Гетманцев пояснив, якими будуть наслідки для звичайних клієнтів банків

четвер, 29 серпень 2024, 10:58

Обмеження карткових переказів ускладнить діяльність тіньової економіки, але також може створити незручності для легальних користувачів. Волонтери, підприємці, які активно користуються P2P переказами, можуть зіткнутися з необхідністю додаткового підтвер...