Легалізація, краще пізно, ніж ніколи: На Рівненщині вперше відбувся аукціон з продажу дозволів видобутку бурштину

У п'ятницю, 17 липня, у Рівненській області відбулися перші аукціони на отримання спеціальних дозволів на користування надрами по видобутку бурштину. Про це повідомив очільник Рівненської облдержадміністрації Віталій Коваль, зазначають Патріоти України. За його словами, дві ділянки до 10 га в с. Олексіївка Сарненського району виставили на сайті "Прозоро" ще в червні.

"Вже 17 липня відбулися онлайн торги. Результат перебільшив усі наші сподівання. Початкова ціна першої ділянки була 319,6 тис. грн. А під час аукціону зросла майже в 40 разів і склала 12 млн 630 тис. грн. Друга ділянка стартувала з 333,2 тис. грн. А купили її за 29 млн грн, що в 90 разів більше", - написав Коваль на своїй сторінці у Facebook.

Загалом, за інформацією очільника Рівненщини, участь в першому аукціоні взяли 4 фірми, а в другому – 6.

"Переможці отримали спеціальні дозволи на 5 років. Вони надають право проводити геологічне вивчення та подальше видобування бурштину на вказаних ділянках. Новий закон про бурштин, ініційований президентом України Володимиром Зеленським, дозволив видобувати сонячне каміння легально", - зазначив Віталій Коваль.

Перші бурштинові ділянки на аукціон. Віднині спецдозвіл на видобуток сонячного каменю може придбати кожен українець. Принаймні так запевняють у Держгеонадрах. Перші два клондайки у Рівненській області. Утім, ТСН з'ясувала, що насправді є ймовірність, що переможець аукціону залишиться і без грошей, і без спецдозволів.

Нагадаємо, що наприкінці 2019 року президент України Володимир Зеленський підписав закон, який врегульовує видобуток бурштину. Згідно з документом, запроваджується механізм резервування земельних ділянок для потреб надрокористування до початку проведення аукціону чи конкурсу. Закон вводить єдиний дозвіл на розвідку з правом видобування строком на 5 років на ділянки до 10 га із визначенням початкової вартості продажу на аукціоні.

Ніж у спину росіянам: Туреччина готує багатомільярдну угоду з компанією зі США

неділя, 28 квітень 2024, 19:05

Туреччина веде переговори з американською енергетичною компанією ExxonMobil для укладення багатомільярдної угоди з купівлі скрапленого природного газу. Анкара прагне обмежити свою залежність від російських енергоносіїв, зазначають Патріоти України. Мін...

Скандал набирає обертів: Італія викликала посла Росії на килим через привласнення бізнесу

неділя, 28 квітень 2024, 11:52

Міністерство закордонних справ Італії викликало посла Росії у Римі після того, як Москва передала дочірню компанії італійської групи Ariston Thermo Group державному енергетичному гіганту "Газпром". Про це повідомив міністр закордонних справ Італії Анто...