"Легкої прогулянки не буде": Голова "Укренерго" зробив прогноз на зиму в Україні

Цієї зими Україну чекає багато випробувань у зв'язку зі станом енергосистеми, але блекаутів, які б спричинили гуманітарну кризу, не очікують. Такий прогноз в інтерв'ю "ВВС News Україна", яке вийшло 29 серпня, озвучив голова національної енергетичної компанії "Укренерго" Володимир Кудрицький, передають Патріоти України.

Журналістка в розмові з Кудрицьким згадала попередження єврокомісарки з енергетики Кадрі Сімсон, яка у статті для Financial Times 18 серпня писала, що є високий ризик гуманітарної кризи в Україні взимку через дефіцит електроенергії. У зимові місяці відсутність світла, писала вона, призведе до відсутності доступу до базових послуг – не працюватимуть водяні насоси й каналізаційні мережі, не буде опалення. "За низьких зимових температур деякі місця в Україні можуть стати непридатними для життя", – попередила єврокомісарка.

Голова "Укренерго" вважає такий сценарій надто песимістичним.

"Якщо ми згадаємо 2022–2023 роки, дуже складна зима, коли в нас було мало західних систем ППО, у нас було дуже мало трансформаторів, у нас був запас, але його було малувато, і в нас ще не було захисту такого інженерного, як зараз. Ми ту зиму пройшли з епізодичними знеструмленнями міст. Але ми не можемо сказати, що в нас, знаєте, замерзла вся країна чи не працювала каналізація", – пояснив він.

Відповідаючи на запитання, чи не буде в Україні гуманітарної катастрофи взимку, Кудрицький сказав, що він на своїй посаді, зокрема, для того, щоб її не допустити.

"Я не можу погодитися із цим прогнозом [Кадрі Сімсон]. Але можуть бути складнощі. Про це треба теж чесно говорити. Легкої прогулянки наступної зими точно не буде. Я думаю, що наступної зими нас чекає багато випробувань. Енергетиків, перш за все, чекає багато випробувань. Наші сили ППО теж, можливо. Але я не вважаю, що в нас буде якийсь апокаліптичний сценарій. Я вважаю, що ми не допустимо блекауту", – додав він.

Голова "Укренерго" також у цьому контексті розповів про досягнення ремонтників: нещодавно енергетики нацкомпанії встановили виробничий рекорд – за 20 днів демонтували, перевезли, встановили, залили масло, під'єднали, випробували магістральний трансформатор, який заживляє 200–300 тис. сімей. Раніше для цього потрібно було 50–60 днів українським енергетикам, і три-чотири місяці – їхнім колегам у ЄС, каже він.

"Тому в нас величезний досвід, його немає ні в кого більше. Тому катастрофи, я впевнений, ми не допустимо. Ми набагато краще готові до зими 2024–2025 років із точки зору транспортної мережі "Укренерго", ніж у 2022–2023 роках", – додав Кудрицький.

Реагуючи на тезу, що цієї зими варто готуватися не до графіків вимкнення світла, а до графіків його ввімкнення, голова "Укренерго" сказав, що ніхто не знає, яким буде режим подавання електроенергії взимку.

"Просто тому, що ніхто не знає, якими будуть: а) атаки росіян і б) якою буде температура навколишнього середовища в грудні, січні, лютому. Тому говорити, що світло буде вісім годин на добу, 16 годин на добу або 24 години на добу – це все просто три різні сценарії, у яких є свої ймовірності реалізації. Але воно буде", – додав він.

"Легкої прогулянки не буде": Голова "Укренерго" зробив прогноз на зиму в Україні

четвер, 29 серпень 2024, 22:25

Цієї зими Україну чекає багато випробувань у зв'язку зі станом енергосистеми, але блекаутів, які б спричинили гуманітарну кризу, не очікують. Такий прогноз в інтерв'ю "ВВС News Україна", яке вийшло 29 серпня, озвучив голова національної енергетичної ко...

Ще один "ніж у спину": Банки Грузії та Казахстану не проводитимуть перекази через російську платіжну систему

четвер, 29 серпень 2024, 19:00

Нещодавні санкції США відчутно вдарили по фінансовому сектору Росії. Зокрема, через обмеження, низка банків Грузії та Казахстану призупинила перекази через її платіжну систему "Золота Корона", передають Патріоти України. Про це повідомив голова Націона...