Літаки зі штучним інтелектом стануть "очима" НАТО, - Столтенберг

Впровадити нові технології у Альянсі планують до 2035 року.

Йенс Столтенберг. Фото: Рейтерс.

У найближчі 15 років НАТО замінить літаки дальнього радіолокаційного виявлення (AWACS) новітніми технологіями, включаючи штучний інтелект. Про це в рамках промислового форуму у Вашингтоні заявив генеральний секретар альянсу Йенс Столтенберг, передають Патріоти України.

«Флот літаків НАТО AWACS був нашими очима в небі, підтримуючи наші повітряні операції протягом десятиліть», - сказав він. За його словами, ці літаки використовувалися при патрулюванні американського повітряного простору після теракту 11 вересня 2001 року, під час військових операцій в Афганістані та в рамках глобальної операції проти терористичного угрупування «Ісламська держава».
«Ми плануємо замінити його (флот. - ред.) до 2035 року», - зазначив Столтенберг. Генсек уточнив, що літаки будуть замінені за допомогою нових технологій, про які йдеться в наші дні, таких як «автономні системи, штучний інтелект і великі дані».
Система AWACS (позначається як E-3) була розроблена Військово-повітряними силами США і встановлювалася на модифікованих літаках Boeing 707. Перша серійна модель AWACS була введена в експлуатацію в 1977 році. Ця система здатна виявляти, відстежувати і ідентифікувати літаки на відстані до 400 км і високорівневі цілі на набагато більших відстанях. Вона також може відстежувати морський рух і працює в будь-яку погоду на будь-якій місцевості. В даний час на озброєнні НАТО і союзників є 68 подібних літаків.

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...

Удару по кишені бути? Українцям можуть запровадити нові тарифи на електроенергію - депутат назвав ймовірну ціну

середа, 24 квітень 2024, 7:44

У разі підвищення тарифу на електроенергію для населення ціна може вийти на рівень собівартості струму - 3,5 грн за кВт*год. замість нинішніх 2,64 грн. Такі розрахунки ґрунтуються на тому, що держава не може собі дозволити дотувати виробництво електрое...