Лишили без коштів! "ПриватБанк" помилково заблокував рахунки українця на 400 тис. грн: Чому так відбувається і хто під загрозою

В Україні ПриватБанк заблокував договори і закрив усі рахунки клієнта, тим самим практично позбавивши його 400 тис. грн. Діяльність була оформлена на "ФОП", а на рахунках була велика кількість транзитних грошей. Незважаючи на надання документів банку, рахунок був заблокований. І це не єдиний подібний випадок в Україні – подібна ситуація загрожує і клієнтам інших банків, передають Патріоти України.

Що сталося?

Бізнесмен Богдан Бурба втратив 400 тис. грн через помилку банківського працівника. За його словами, особливістю бізнесу є велика кількість транзитних коштів на рахунках. Річний оборот був встановлений законодавством лімітом в 7 млн, але так як гроші транзитні, то все було в рамках чинного законодавства.

"Щороку при внутрішній перевірці банку нашої діяльності він запитував у нас підтверджуючі документи, які обґрунтовують підвищений оборот. Ми надавали ці документи і завжди проходили всі перевірки. У цьому році під час чергової перевірки наш особистий менеджер попросив надати інвойси про вхідні платежі", – пояснює Бурба на сайті Мінфін.

При цьому в ПриватБанку зробили запит не на документи, які підтверджують, на підставі чого такий оборот, а саме інвойси (документ, який потрібен для міжнародних угод, митного оформлення). Клієнт їх надав, проте вже через добу отримав розрив усіх договорів і закриття рахунків.

"Як пізніше з'ясувалося, в цьому році знову було потрібно підтвердити підстави підвищеного обороту для "ФОПа", але менеджер попросив інвойси. Фінмоніторинг, який не отримав від нас документів про наявність підвищеного обороту, зробив висновок, що у нас їх немає і припинив нашу співпрацю з банком", – каже користувач.

Так, через помилку менеджера клієнт отримав розрив взаємин із банком. "Переглянути рішення не можна, зв'язку з представниками фінмоніторингу немає. Є тільки особистий менеджер, який вибачається і невиразно виправдовується", – уклав Бурба. При цьому в ПриватБанку відповіли на повідомлення клієнта і пообіцяли розібратися в ситуації.

Хто з українців може потрапити в таку ситуацію?

Як заявили в Державній податковій службі, моніторингу в Україні підлягають два види фінансових операцій. Йдеться про граничні й підозрілі фіноперації.

Фінансові операції є граничними:

  • якщо сума, на яку здійснюється кожна з них, дорівнює або перевищує 400 тис. грн);
  • дорівнює або перевищує суму в іноземній валюті, банківських металах, інших активах, яка еквівалентна по курсу гривні в 400 тис. грн. на момент проведення.

Є й інші ознаки:

  • зарахування або переказ грошей, надання або отримання кредиту в разі, якщо хоча б одна зі сторін має реєстрацію в державі, яка не виконує рекомендації міжнародних організацій, задіяних у сфері боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму;
  • фіноперації політично значимих осіб, членів їх сімей та/або осіб, пов'язаних з політично значущими особами;
  • фіноперації з переказу коштів за кордон (й в ті держави, які зараховані в офшорні зони);
  • фіноперації з готівковими коштами (внесення, переказ, отримання).
Які документи можуть вимагати?

Фінансові установи зобов'язані проводити фінансовий моніторинг, в результаті під посилену перевірку можуть потрапити навіть невеликі транзакції у будь-якого клієнта. В цілому обов'язково перевіряти операції банк повинен тільки на суму від 400 тис. грн. При цьому багато банків верифікують операції на суму від 150 тис. грн, але можуть заблокувати будь-яку суму, якщо вона здасться сумнівною.

Кожен раз може бути різний пакет документів. Якщо заблокували рахунок "ФОПа" після операції, яку банк порахував сумнівною, достатнім може бути акт виконаних робіт. В інших випадках достатньо показати податкову декларацію (або електронну в разі, якщо заблокували рахунок чиновника, депутата місцевої ради).

Також можуть попросити такі документи:

  • довідка про доходи;
  • документ, який підтверджує отриманий дохід (наприклад, про продаж майна);
  • письмове пояснення.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...