Майже 60 відсотків українців уже невдовзі можуть опинитися за межею бідності: Озвучено невтішний прогноз

До завершення війни кількість збіднілого населення в Україні може збільшитись у десять разів. А загалом 59% українців уже найближчим часом можуть опинитися за межею бідності. Такі прогнози оприлюднив Світовий банк.Директор Інституту соціально-економічної трансформації (ІСЕТ) Ілля Несходовський, прокоментував ситуацію виданню UBR.ua, передають Патріоти України.

Наслідками війни в Україні стала криза на ринку праці та в енергетичному секторі, а також ослаблення гривні та високі темпи зростання інфляції. Чимало підприємців не витримують умов війни та закривають свої підприємства. Інші вдаються до оптимізації штату, щоби зменшити видатки. Таким чином, у країні зростає чисельність незайнятого населення.

Найбільші ризики опинитись за межею бідності мають вразливі верстви населення. А це насамперед- люди пенсійного віку, каже Несходовський.

"80% із тих, чий дохід менший за поріг бідності, – це пенсіонери", – підкреслив аналітик.Міжнародні організації за ознаку бідності вважають дохід, що становить менше 5,5 доларів на день на одну людину. Наразі в Україні це еквівалентно 6 765 грн на місяць.

У 2021 році дохід, менший 5,5 доларів на день, отримувало лише 1,8% українців. Та Світовий банк прогнозує зростання цього показника до 19,8% вже наприкінці поточного року. А загалом вже зараз перетнути межу бідності ризикують аж 59% українців.

У березні Програма розвитку ООН (ПРООН) дала свої прогнози щодо збідніння українського населення. Вони дещо різняться з даними Світового банку але також базуються на показнику доходу в 5,5 доларів на день. В залежності від падіння ВВП України (на 7%, 15%, 20% та 60%) були сформовані відповідно 4 прогнозовані варіанти збідніння населення.

На 1 жовтня 2022 року чверть (10,7 млн осіб) населення України становлять пенсіонери. Таку статистику надав Пенсійний фонд. В середньому пенсіонери отримують 4,5 тис. грн на місяць. Однак розмір мінімальної пенсії становить 2 680 грн. А це відповідно 2,15 долара на день за ринковими цінами на валюту

НБУ знову знизив облікову ставку: На що це вплине і чого чекати

четвер, 25 квітень 2024, 15:30

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% річних з 26 квітня 2024 року. Таким чином, НБУ продовжив цикл зниження облікової ставки, розпочатий у липні минулого року. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, ...

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...