Масштабна індексація пенсій в Україні: Озвучено нові розміри виплат та названо дату

В Україні 2024-го індексація пенсій залишається під великим питанням. Однак навіть без неї виплати підвищать щонайменше трьом категоріям: тим, хто виконав вимоги щодо стажу та досяг віку 65 років, і тим, хто отримує максимальні чи мінімальні пенсії, передають Патріоти України.

Про те, кому і як перерахують виплати 2024-го, читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Як можуть індексувати пенсії 2024-го?

Індексація пенсій в Україні має відбуватися у березні кожного року (але необов'язково). При цьому розмір підвищення вважається за формулою: 50% середнього за три роки зростання зарплат плюс половина від торішньої інфляції. Така формула дозволяє утримувати розмір виплати на такому рівні, щоб компенсувати зростання цін.

Нацбанк прогнозує, що інфляція 2023-го становитиме 10,6%. А з урахуванням зростання середньої зарплати (розраховується номінальний рівень), внаслідок індексації пенсії можуть підвищити на 34,6%. Це може бути одним із самих перерахунків пенсій за останні роки.

Наприклад, якщо ваша пенсія становить 3000 грн., то після індексації розмір виплати становитиме близько 4 038 грн. Це лише приблизний розмір підвищення. Точна цифра залежатиме від показників інфляції та динаміки зарплат за 2023 рік. А цю інформацію Держстат підготує лише до березня 2024-го.

Тут також слід зазначити, що підвищують не весь розмір пенсії, а лише те, що розраховано за формулою. Тобто якщо ви отримуєте різні надбавки (за вік, стаж тощо), то при підвищенні пенсій їх спершу заберуть, а вже потім ту суму, що залишиться, проіндексують.

Чи буде індексація 2024-го?

Інформації про це наразі немає. Проект бюджету України наступного року розрахований так, що зібраних із податків грошей вистачить лише на потреби армії. А ось для того, щоб компенсувати таке підвищення, Пенсійному фонду потрібно збільшити свої прибутки. А зробити це без зростання зарплат, детінізації ринку праці, збільшення кількості легальних робочих місць неможливо.

Крім того, після закінчення повномасштабної війни та демобілізації українських військових вони перестануть отримувати підвищені зарплати, повернуться до цивільних спеціальностей, проходитимуть реабілітацію тощо. Отже, Пенсійний фонд не підвищуватиме відрахування з високих за українськими мірками зарплат військових. Тобто грошей поменшає, а можливостей підвищувати пенсії – не буде.

А яке ще підвищення буде окрім індексації?

Якщо індексація пенсій не відбудеться, то в Україні зростуть лише гарантовані пенсії (мінімальні). В Україні зараз є три групи мінімальних пенсій:

  • не нижче за прожитковий мінімум – для всіх пенсіонерів;
  • не нижче 40% мінімальної зарплати – для тих, хто виконав вимоги щодо стажу та досяг віку 65 років;
  • для тих, хто досягнув певного віку – розмір встановлений для кожної вікової групи.

В Україні зростуть 2024-го як мінімум мінімальні пенсії (у зв'язку зі зростанням прожиткового мінімуму) – з 2093 до 2361 грн. Збільшиться також максимальна пенсія, її розмір становить 10 мінімальних пенсій. А ось пенсія для тих, хто виконав вимоги щодо стажу, збільшиться значно. З січня її підвищать з 2680 до 3200 грн. у два етапи.

Так дешево як московські друзі ніхто Братиславі та Будапешту не продасть: Фіцо вмовляє Шмигаля відновити транспортуванн російської нафти до Словаччини, запропонувавши "цікаві варіанти"

субота, 27 липень 2024, 0:12

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо поговорив телефоном з українським колегою Денисом Шмигалем і запропонував "технічне рішення" для відновлення транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну, зазначають Патріоти України. . Про це повідомляє пресслужба...

Такого ще не було! Польща фіксує радикальні зміни на ринку праці

п’ятниця, 26 липень 2024, 22:30

У Польщі кількість безробітних упала до мінімуму 1990 року. Про це пише Wpost, посилаючись на дані Центрального статистичного управління (GUS), передають Патріоти України. Так, у Польщі значно скоротився рівень безробіття. Так мало людей без роботи, як...