Масштабний скандал у Міноборони: Стало відомо, хто стоїть за компанією, яка отримала контракт із космічними цінами на продукти

За скандальною компанією "Актив компані", яка виграла тендер на постачання Міноборони продуктів на 13,16 млрд грн із завищеними цінами, може стояти Дмитро Крючков. Буквально за кілька місяців до підписання контракту "Актив компані" очолив Валерій Мелеш, який раніше працював у компанії Крючкова, передають Патріоти України.

За інформацією OBOZREVATEL, Крючков разом із його братом Леонідом продовжують контролювати постачання до армії. А їхні конкуренти – відомі корупціонери, які використовують підставні фірми та із завидною регулярністю виграють тендери на постачання товарів військовим.

"Актив компані": хто насправді заробляв на продуктах для Міноборони

Компанія, яка потрапила у гучний скандал, справді протягом семи років веде господарську діяльність. Вони беруть участь у тендерах, подали 11 скарг до Міноборони (були незадоволені результатами тендерів) та одну – до Державної кримінально-виконавчої служби України. Продукти в компанії закуповували і військові частини (1471, 3045) та безпосередньо МО.

"Актив компані" хоч і скаржилася на конкурентів, і сама не відрізняється бездоганною репутацією. 2019-го відкрили досудове розслідування через можливу фальсифікацію документів керівництвом компанії. Щоб постачати яловичину, вони надали фальшивий сертифікат.

Раніше вони брали участь у тендерах вартістю до 2 млн грн (відкриті дані Opendatabot). Поставляли сухпайки та яловичі консерви. Але після того, як Міністерство оборони припинило публікувати інформацію про закупівлі, ситуація для "Актив компані" різко змінилася. Наразі вони отримали право постачати продукти на 13,16 млрд грн (!).

Засгувада компанію Тетяна Шеремет, яка раніше була директором "Одеського військовоторгу". Після свого бізнесу вона передала Володимиру Сагайдаку, після нього власником вважався Віталій Автенюк і лише за кілька місяців до гучного тендеру в компанію прийшов новий власник - Валерій Мелеш. Мешканець Білої Церкви Київської області справжній профі у закупівлях для армії. Він керував держпідприємством "Білоцерківський воєнторг" Міністерства оборони, а також працював у компанії "ДП Механізації".

Її заснувала ТОВ "Київрембуд" Дмитра Крючкова, проте, за словами джерел, до неї має відношення його брат Леонід. Як стверджують співрозмовники OBOZREVATEL, саме він і є вигодонабувачам від останнього гучного успіху "Актив компані" з тендером на мільярди гривень. Дмитро Крючков - народний депутат п'ятого скликання, відомий підприємець та фігурант десятків гучних журналістських розслідувань.

Його брат Леоніод – депутат Київради п'ятого скликання (БЮТ) та власник групи компаній "Орум груп". Саме після призначення менеджера братів Крючкових компанія здобула рекордний тендер і вляпалася у великий скандал. Дмитро Крючков – фігурант справи НАБУ про розкрадання мільйонів гривень з обленерго, також має свої інтереси й у постачанні продовольства для армії.

Уявна конкуренція від Міноборони

Ключовими постачальниками для Міноборони є сімейство Чечоткіних, Андрій Адамовський та брати Крючкові, стверджують джерела OBOZREVATEL. Вони постачають не тільки продукти. При цьому для того, щоб зайняти позицію поруч із ними, недостатньо заявити про своє бажання постачати товари до армії.

Більше того, існує жорстка конкуренція між вибраними постачальниками. Незабаром журналістам можуть злити ще низку контрактів, де вартість товарів для Міоноборони значно вища за ринкову. При цьому контракти "Актив компані", за словами співрозмовників OBOZREVATEL, передали саме Чечоткіни. Корупцію в Міноборони подолати дуже складно. Коли закривається одна компанія, на її місці з'являються десятки інших. Наприклад, за одним номером телефону з "Актив компані" оформили ще близько десятка компаній.

Хто такі брати Крючкови

Дмитро Крючков близько року переховувався від українського правосуддя в Німеччині та був затриманий 2018-го на кордоні з Австрією, коли їхав до Зальцбурга. НАБУ підозрювало його на шкоду, яку він завдав "Запоріжжяобленерго" у розмірі 346 млн грн.

Але вже 2019-го Крючков давав інтерв'ю журналістам. Він вийшов із в'язниці у Німеччині під заставу, повернувся до України. Його бра Леонід продовжив займатися будівництвом. Він планував знести в центрі Києва на вулиці Антоновича історичну будівлю та звести багатоповерхівку. Його дружина Антоніна Сліпченко оформила на себе низку компаній (серед яких "Контур Девелопмент"), справа Крючкових продовжилася.

Незважаючи на зміну влади та низку скандалів, арешти та суди, корупціонери, які навчилися красти десятки та сотні мільйонів, вигадують все нові та нові схеми. Вони не можуть займатися бізнесом, проте вміють корумпувати чиновників та знаходити можливості, як отримати з бюджету більше.

І той факт, що за кілька місяців до скандального контракту з "Активом компані" її очолив менеджер Крючкова доводить: отримані навички продовжують успішно використовувати і в інших галузях.

Джерело: Обозреватель

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...