Мінфін лякає українців невиплатою пенсій та інших соціальних виплат, накопиченням різного роду заборгованостей

Урядовці Зеленського ратують за високі податки для населення. Пропозиції урізати годівницю "слуг" - "Велике будівництво" не сприймається

В Україні можуть виникнути великі проблеми з виплатою пенсій. У разі зниження податків, яке планується Верховною Радою, пенсії почнуть виплачувати із великими затримками. Крім того, не буде на що фінансувати бюджетні заклади, субсидії та соцвиплати громадянам, що потребують допомоги. Так оцінюють у Мінфіні ідею депутатів Верховної Ради щодо об'єднання та зниження податків в Україні, зазначають Патріоти України.

Депутати хочуть об'єднати ПДФО (податок на доходи фізичних осіб) з ЄСВ (єдиним соціальним внеском) та знизити цю суму. За рахунок зниження податків вони планують вивести весь бізнес із тіні та змусити платити усіх. Однак у Мінфіні скептично ставляться до цієї ідеї.

У профільному міністерстві побоюються, що зниження податків не призведе до масової детінізації економіки. Однак при цьому через зниження податків бюджет і Пенсійний фонд недоотримають величезні суми грошей, що ускладнить багато виплат.

У Міністерстві фінансів нагадали, що через зниження ПДФО не отримають запланованих грошей і державний, і місцеві бюджети. Адже на місцях за рахунок надходжень від ПДФО фінансуються лікарні, школи, дитячі садки, субсидії та інші соцвиплати.

При цьому постраждає і Пенсійний фонд, на який витрачається левова частка ЄСВ. Через зниження надходжень від ЄСВ розпочнуться затримки з виплатою пенсій, можливо, їх виплачуватимуть у неповному обсязі.

"Зниження ставки єдиного внеску призведе до дефіциту бюджетів Пенсійного фонду та фондів соціального страхування, що вимагатиме джерел покриття видатків державного бюджету і може призвести до порушення термінів виплат і виникнення заборгованості за пенсіями та іншими соціальними виплатами", – припустили у Мінфіні.

При цьому в Мінфіні нагадали, що і за нинішніх податкових ставок потреби Пенсійного фонду на третину перевищують надходження до нього. Ця третина дотується з бюджету. Однак, коли надходження до бюджету знизяться, то дотувати ПФ не буде чим.

Наприклад, торік було зібрано 349 млрд. гривень ЄСВ. Майже всі ці кошти пішли на фінансування пенсій. Проте загалом на виплату пенсій громадянам минулого року було витрачено 521 млрд. гривень. А цьогоріч, якщо податки знизять, ці гроші ніде буде взяти.


Вартість газу для побутових споживачів в Україні: Озвучено тарифи на наступні 12 місяців

четвер, 2 травень 2024, 9:59

Усі 12 постачальників, що наразі присутні на ринку, оприлюднили свої річні тарифи на газ для побутових споживачів. Йдеться про ціни на природній газ, що будуть діяти до квітня 2025 року, передають Патріоти України. Зазначається, що як і два попередні с...

Ситуація критична? Половина енергетичної системи України пошкоджена, - Кулеба

четвер, 2 травень 2024, 9:50

Половина енергетичної системи України пошкоджена, про це заявив очільник МЗС Кулеба в інтерв'ю американському виданню Foreign Policy, передають Патріоти України.