Мінімальну зарплату в Україні можуть підвищити двічі у 2023 році й різко: Чого чекати

В Україні у 2023 році можуть двічі підвищити мінімальну зарплату. У результаті очікується, що вона становитиме майже 9 000 гривень. Це станеться у разі ухвалення Верховною Радою відповідного законопроекту. Наразі він перебуває на стадії опрацювання у бюджетному комітеті ВР, передають Патріоти України.

Наразі розмір мінімальної зарплати в Україні становить 6 700 гривень. За проектом закону, у 2023 році заплановано 2 етапи підвищення: з 1 липня — до 8 107 гривень; з 1 жовтня — до 8918 гривень.

Як йдеться в пояснювальній записці до законопроекту, поточний розмір мінімальної зарплати в Україні є порушенням законодавства. Адже він менший за прожитковий мінімум для працездатних осіб у 7 539 грн. У статті 9 Закону України «Про оплату праці» передбачено: «Мінімальна заробітна плата встановлюється у розмірі не нижче за розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб».

Крім того, наголошують вони, ухвалення цього документу сприятиме підвищенню рівня соціального захисту громадян України, які отримують низькі суми заробітної плати.

Уже доступніша: Ціна на популярну весняну ягоду в Україні знизилась втричі

п’ятниця, 10 травень 2024, 4:15

В Україні дешевшає полуниця. Ціни на українську полуницю коливаються від 35 до 80 гривень за кілограм, що є майже втричі нижче, ніж у минулому році, завдяки сприятливим погодним умовам та врожайності. У найближчі тижні українці зможуть побачити значне ...

Все за планом? Голова фінансового комітету Ради пояснив здешевлення гривні

четвер, 9 травень 2024, 16:47

З початку року курс гривні до долара впав на 5,8%, що відповідає плановим показникам, закладеним до державного бюджету України. Про це заявив голова комітету Данило Гетманцев. "Маємо помірні темпи девальвації гривні за перші 4 місяці на 5,8%. Це відпов...