Мінус 200 грн на кожній пенсії: Експерти розповіли, як урізання бюджету від Кабміну ударить по українцях

Кабінет міністрів у підготовленому до другого читання проєкті бюджету на 2021 рік переніс підвищення мінімальної зарплати з 6 до 6,5 тис. грн з липня по грудень. У результаті українці, які мають повний стаж і вік від 65 років, щомісяця отримуватимуть пенсію на 200 грн менше, передають Патріоти України.

Це випливає з підготовленого Кабміном проєкту. Так, згідно закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" українці віком від 65 років і повним стажем (30 років для жінок і 35 років для чоловіків) мають право на виплату в розмірі не менше 40% мінімалки. В результаті перенесення підвищення мінімалки п'ять місяців, з липня по грудень, такі українці будуть гарантовано отримувати 2400 грн (40% від мінімалки в 6 тис. грн) замість 2600 грн (40% від 6,5 тис. грн).

Окрім того, Кабінет міністрів також пропонує на 8,5 млрд грн урізати фінансування Пенсійного фонду. А це може призвести до затримок і інших, вже передбачених законом, підвищень. Наприклад, під загрозою опиниться березневе індексування виплат, розповів ексміністр соцполітики Андрій Рева.

Що ще переглянули:

  • збільшили прожитковий мінімум для визначення посадового окладу для прокурорів до 1600 грн (+600 грн). Це призвело до збільшення видатків на прокуратуру на 2 млрд гривень;
  • підвищення мінімальної зарплати до 6500 грн перенесли на 31 грудня, до 6000 грн залишили з 1 січня;
  • держпідприємства (підприємства з часткою держвласності) тепер зобов'язані виплачувати 90% дивідендів замість 30%. За рахунок чого оновлюватися?
  • збільшили видатки на Верховну Раду України на 247 млн грн;
  • зменшили видатки Міністерству освіти та науки на 4,2 млрд грн;
  • зменшили видатки Мінкультури на 1,2 млрд грн;
  • зменшили видатки на ДФРР на 4,9 млрд грн;
  • зменшили додаткову дотацію регіонам на 2 млрд грн. Натомість додали субвенцію на соціально-економічний розвиток регіонів у сумі 6 млрд грн.
  • скорочено фінансування ПФУ на 8,5 млрд грн.

Останні атаки РФ позбавили Україну 10% електрогенерації: Скільки часу піде на відновлення

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:43

Російські удари по енергосистемі України з 20 березня призвели до втрати більше 10% генеруючих потужностей. Відновити генерацію навряд чи вийде до початку наступного опалювального сезону, а найсерйозніші проблеми - з вугільними теплоелектростанціями, п...

Через російські атаки: Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями електроенергії, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:30

Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії. Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу Media Center Ukraine, передають Патріоти України. "На жаль, в ...