Москва хотіла як гірше, а вийшло як завжди: Втрата російського ринку благотворно позначилася на економіці України, - відомий економіст

Відродити «убиті» міждержавні економічні зв'язки з обранням Зеленського - таку надію висловив прем'єр-міністр РФ. На думку Медведєв​а, це дозволить «вирішити найважчі соціальні проблеми». Але чи варто, і хто потребує відновлення більше - Україна чи Росія?

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв відреагував на обрання нового президента в Україні надією на відновлення економічних зв'язків, зазначають Патріоти України.

«Головне, що слід побажати новому українському керівництву, - розсудливості. І, звичайно, розуміння глибинної цінності відносин народів наших країн, які повинні бути вище політичної кон'юнктури. Тільки на такій основі можна відроджувати вбите економічна взаємодія. А значить - вирішувати важкі соціальні проблеми, які настільки гостро стоять сьогодні для мільйонів українців », - написав на своїй сторінці в фейсбуці російський прем'єр Медведєв.

Але чи є в цьому сенс, і чи дійсно так постраждали економіки двох країн через взаємні санкцій? Російський економіст Дмитро Некрасов на поставлене вище питання відповідає: «важить» в економічній взаємодії більше - Росія для України. Але в цілому через розрив обидві країни зазнали незначних втрат.

«Економічні зв'язки можна відновити дуже легко. Їх розрив відбувався не з боку Росії, а з українського боку. Скасування взаємних економічних санкцій, якщо на те буде воля нового президента, дуже легко вирішиться. Якщо залишити за дужками політичні розбіжності, то самі по собі економічні санкції Москва вводила виключно у відповідь. Вага України в зовнішній торгівлі для Росії в чотири рази менше, ніж для України вагу Росії. Для Росії це всього лише два відсотки зовнішньої торгівлі. Збиток для Росії був менше, ніж для української економіки », - каже Некрасов.

Україна вже компенсувала ринок Росії світовим - Бураковський

Але питання економічних зв'язків між Україною та Росією - зовсім не економічний, а політичний, каже український економіст, професор Києво-Могилянської академії Ігор Бураковський . Адже всі торговельні війни і взаємні санкції, реалізовані за останні 5 років - результат російської агресії проти України. Тому говорити виключно про економічну або політичну складову українсько-російських відносин не вийде. Військова агресія і анексія Криму - фактор, що впливає на всі сторони співпраці, підкреслює економіст.

«Що стосується безпосередньо економічної частини, то зрозуміло, що Україна зацікавлена в ринках: як в збуті своїх товарів, так і в імпорті, і тому будь-яке міжнародне співробітництво має позитивний ефект, незалежно від того, як ми їм можемо скористатися, - відзначає Бураковський . - Якщо ми подивимося на ситуацію в українській економіці, то, на мою думку, ті проблеми, з якими ми сьогодні стикаємося в стосунках з Росією, були компенсовані виходом українських товарів на міжнародний ринок. Складна економічна ситуація змусила українських виробників шукати шляхи для розвитку свого бізнесу ».

Якщо уважно подивитися на те, що Україна експортує в світ, то можна помітити: Україні є що запропонувати на світовому ринку, говорить Бураковський.

Крім того, через зростання конкуренції якість українських товарів значно зросла, і це підняло їх цінність на нових ринках збуту.

«Сьогодні міжнародна торгівля пов'язана з інвестиціями, і певна частина українських товарів, які і імпортуються, і експортуються - це частина ланцюжків доданої вартості. Умовно кажучи, ми беремо переробку якісь товари, які в підсумку йдуть на те, щоб з них випускати кінцеву продукцію в інших країнах », - каже Бураковський.

На думку економіста, втрата російського ринку сприятливо позначилася на українській економіці, так як виходи на нові ринки привели в Україну і нові міжнародні інвестиції.

Якщо говорити про цифри, то, за даними Держстату, експорт з України на ринки ЄС в 2018 році виріс на 15%, тоді як експорт в Росію за цей же період впав на 7,2%. Загальний обсяг експорту з України теж зростає: за рік - плюс 9%.

А цікава Володимиру Зеленському «надія» Дмитра Медведєва - як завжди, невідомо: кандидат мало з яких питань озвучував під час кампанії свою чітку позицію. Відповіді попереду.

Німеччина припиняє фінансову допомогу для українських біженців: Стало відомо, кому саме, чому і як

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:28

Уряд Німеччини, зіткнувшись із великою кількістю українських біженців, які відмовляються від пропозицій щодо працевлаштування, розглядає можливість припинення фінансової підтримки для цієї групи осіб. Згідно з останніми даними, 77% українських біженців...

"Вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів зупинити блокаду кордону України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:48

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. Слова Туска після саміту Європейської ради в Брюсселі наводить "Польське радіо", передають Патріоти України. Глава уряду Польщі розповів, що Украї...