Москва втрачає другий за обсягом ринок для своєї проблемної нафти: Індія вслід за Китаєм різко скоротила закупівлю після візиту делегації США

Цінова стеля на російську нафту ще не включилася, а наслідки вже проявляються. Нащо зараз переплачувати за ф'ючерси, коли за пару місяців купівля стане ще дешевше?

За місяць потоки російської нафти до Індії стиснулися на 40%

"Східний експрес" російських нафтовиків, який везе барелі до Азії замість Європи, продовжує давати збої. За тиждень, що завершився 26 серпня, постачання нафти з Росії азіатським клієнтам впало до мінімуму з першого місяця війни, підрахувало агентство Bloomberg на основі даних з відстеження танкерів, передають Патріоти України.

До Китаю, який почав скорочувати ще закупівлі у липні, приєдналася Індія, яка з весни скуповувала нафту, яка потрапила під бойкот у Західній Європі.

За місяць потоки російської нафти до Індії стиснулися на 40 відсотків: наприкінці липня це було 960 тисяч барелів на день, у середині серпня – 740 тисяч барелів, а останнього тижня – 570 тисяч.

Китай купував при цьому 810 тисяч барелів на день – на 35 відсотків менше, ніж на початку червня.

Ще 340 тисяч барелів за добу вивезли з російських портів танкери, які не вказали на пункт призначення. Але навіть якщо весь цей обсяг зрештою опиниться на індійських чи китайських НПЗ, постачання до Азії будуть мінімальними з початку квітня (1,72 млн барелів на день).

Проблеми на індійському ринку виникли у російських нафтовиків після того, як у Нью-Делі побувала делегація чиновників із США на чолі із заступником міністра фінансів Уоллі Адеймо – координатором санкційної політики у Вашингтоні.

США запропонували уряду другої найбільшої економіки Азії приєднатися до стелі цін на російську нафту - тобто не купувати барелі дорожче за 40-60 доларів. Публічно про підсумки переговорів нічого не повідомлялося. Але за даними Bloomberg, уряд Індії де-факто відповів відмовою, заявивши, що для операції потрібен "ширший консенсус".

Росія загрожує повністю зупинити постачання сировини країнам, які запровадять стелю. І в цьому випадку Індії, що покриває імпортом 85 відсотків своїх потреб у паливі, доведеться купувати нафту на ринку за світовими цінами, тоді як зараз вона дістається зі знижкою близько

В Україні військові зможуть самі розрахувати свої виплати: Міноборони запустило онлайн-калькулятор

субота, 4 травень 2024, 21:30

Міністерство оборони розробило онлайн-калькулятор, за допомогою якого військовослужбовці та їхні родичі зможуть розрахувати їхнє грошове забезпечення залежно від видів виплат. Про це повідомили в пресслужбі оборонного відомства, передають Патріоти Укр...

Частині українців стаж враховуватимуть по-новому: Які нюанси варто знати всім

субота, 4 травень 2024, 21:25

25 квітня у Верховній Раді ухвалили пенсійний законопроєкт № 9453, який містить як позитивні зміни, так і ті, що ускладнять життя багатьом і нинішнім, і майбутнім пенсіонерам. Про це говорить у новому відео на Youtube-каналі «На пенсії» експерт Сергій ...