Москва знов перекриває крани: Ціна газу в ЄС злетіла після різкого скорочення поставок через Україну

Котирування ф'ючерсів на газ на лондонській біржі ICE знову різко злетіли вгору і на торгах у вівторок, 4 січня, перевищили позначку 1100 доларів за тисячу кубометрів, інформують Патріоти України.

За день газ подорожчав на 21%, а з початку року – на 35% на тлі нового скорочення російських постачань. Вже два тижні «Газпром» тримає порожнім трубопровід «Ямал-Європа», який через Білорусь та Польщу забезпечує паливом споживачів у Німеччині, а з початку січня вдвічі урізав прокачування через Україну.
Як повідомив у вівторок голова «Оператора ГТС України» Сергій Макогон, з нового року транзит від «Газпрому» впав до 52,5 млн. кубометрів на добу — мінімуму майже за два роки. При цьому «Газпром» бронює обумовлений контрактом обсяг — 109,6 млн кубометрів на добу, — але не набирає його.
З початку грудня постачання російського газу до ЄС впало на 36% і перебуває на мінімумі за три роки, зазначає Томас Марчек-Мансер, головний аналітик з газу ICIS. Це штовхає вгору ціни, оскільки трубопровід «Ямал-Європа» працює в реверсному режимі, скорочення прокачування через Україну повністю «компенсує» додаткову притоку ЗПГ, вказує Оле Хансен, стратег із сировинних ринків Saxo Bank.

Таємна "допомога"? Компанії з Індії та Китаю постачали росіянам отруйне м'ясо

середа, 24 квітень 2024, 17:59

У м'ясі буйволів з Індії, яке в Росії часто видають за яловичину і продають по всій країні, Россільгоспнагляд виявив бактерії групи кишкової палички, а в курячих грудках з Китаю, що поставляються на російський ринок, знайшли сальмонеллу. Про це пише ...

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...