Можливий дефолт? Кредитори відмовилися від пропозиції Києва щодо реструктуризації боргу

Україна не змогла досягти угоди з групою власників облігацій щодо реструктуризації комерційного боргу на суму близько 20 млрд доларів під час офіційних переговорів, передають Патріоти України.

Як повідомляє Reuters, угода з власниками міжнародних облігацій, яка дозволяла Україні призупинити виплати після вторгнення Росії у 2022 році, спливає у серпні. Міністр фінансів України Сергій Марченко заявив, що переговори буде продовжено, і очікує, що уряд досягне угоди до 1 серпня.

Офіційні переговори з власниками облігацій ведуться вже майже два тижні з метою реструктуризації боргу, щоб зберегти доступ до міжнародних ринків та одночасно виконати вимоги Міжнародного валютного фонду (МВФ) щодо реструктуризації.

Однак пропозиція уряду та зустрічна пропозиція власників облігацій продемонстрували великі відмінності між тим, як сторони очікували на реструктуризацію.

"Хоча Україна та Спеціальний комітет кредиторів не дійшли згоди про умови реструктуризації протягом періоду консультацій, (вони) продовжать взаємодію та конструктивні дискусії через своїх відповідних радників", - йдеться у заяві уряду України. При цьому наголошується, що уряд продовжить двосторонні переговори з іншими інвесторами.

Марченко заявив, що економіка країни перебуває у "тендітній рівновазі", яка залежить від послідовної та суттєвої підтримки з боку партнерів. "Своєчасна реструктуризація боргу є важливою частиною цієї підтримки. Щоб перемагати у війнах, сильні армії мають спиратися на сильну економіку", - сказав він.

Власники облігацій заявили, що пропозиція уряду України вимагала списання, яке "значно перевищувало ринкові очікування", що відповідало списанню на 20%.

Ця пропозиція представляє "суттєву шкоду майбутній базі інвесторів України та основну мету відновлення доступу до ринків капіталу за першої ж можливості", додали вони.

Неможливість домовиться про реструктуризацію технічно означатиме дефолт України. Однак у Києві прагнуть уникнути цього за допомогою домовленостей із кредиторами.

Санкції більше не спрацьовують: Нафтогазові доходи РФ у червні продовжують зростати, ще на 50% щодо травня, завдяки перенаправленню експорту - Reuters

середа, 26 червень 2024, 20:00

Доходи Росії від продажу нафти і газу в червні зростуть більш ніж на 50% в річному обчисленні до $9,4 млрд. Про це повідомляє агентство Reuters. . Ці доходи були найважливішим єдиним джерелом валюти для Кремля, на який припадало від третини до половин...

Новий удар по кишені! Ціни на ключовий продукт змінилися по всьому світу - на що чекати українцям

середа, 26 червень 2024, 18:50

В Україні в сезоні 2024 року виробники не планують підвищувати ціни на цукор. На ситуацію вплинула зміна ситуації на глобальних ринках – ціни там більше не зростають. За прогнозами, українцям тепер не слід чекати різких змін - середня ціна найдешевшого...