Можна отруїтися! Частина продуктів із супермаркетів небезпечна для здоров'я через відключення світла: Експертка розповіла, як перевірити

В Україні через відключення світла частина продукції із супермаркетів є небезпечною для здоров'я. Холодильники розморожуються, а електроенергії в магазинах може не бути протягом 4 та більше годин, унаслідок чого товари швидко псуються. Передусім ідеться про охолоджені м'ясні продукти й молочку, передають Патріоти України.

Що псується найшвидше

  • охолоджене м'ясо;
  • напівфабрикати;
  • варені ковбасні вироби (сосиски, сардельки);
  • варена ковбаса;
  • ваговий кисломолочний сир;
  • рибні продукти.

Термін вживання таких продуктів – 48-72 години. Про це розповіла OBOZREVATEL Лариса Баль-Прилипко, доктор технічних наук, професор, академік АН вищої освіти України, декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК.

"Найбільш основне, що псується, – це охолоджене м'ясо, напівфабрикати, варені ковбасні вироби, варена ковбаса, яка була не запакована, наприклад, під вакуумом. Термін вживання таких продуктів – максимум 72 години. І коли відключається світло, звичайно, ці вироби дуже страждають, можна й так сказати", – розповіла фахівчиня.

Які можуть бути псування продуктів

Найбільш часто це мікробіологічне псування – на поверхні продукту буде слиз, розвиватимуться бактерії, дріжджі. Продукція буде зіпсована, якщо перебуватиме не в холодильнику 4-7 годин, і це буде кілька разів на день.

Баль-Прилипко зазначає, що в магазинах і супермаркетах мають знати кількість, коли вони беруть товари на продаж, щоб реалізувати їх і вони не зіпсувалися. Якщо терміни вживання вже вийшли – продукти треба утилізувати.

"Те саме стосується і молочних продуктів, які відкриті. Наприклад, кисломолочний сир, бо його можуть на вагу продавати. Якщо він запакований, і термін зберігання кілька діб – він ще може кілька годин протриматись, але той, що зважують окремо, то ні. Тобто свіжі продукти, які незапаковані під вакуумом, охолоджені, м'ясні, рибні, молочні – звичайно, це небезпека псування", – додала експертка.

Як перевірити: чи не зіпсувався продукт

Потрібно обов'язково дивитися на упаковку товару. Треба звернути увагу на цей продукт: чи державний це стандарт (якщо так, то він завжди ретельно контролюється), які технічні умови.

"За технічними умовами – це формули рецептури виробників, і вони коректуються, тому далі потрібно звертати увагу на склад продукту. Виробник усе прописує, з чого складається. Якщо це, наприклад, ковбаса – треба дивитися, скільки відсотків там м'ясної складової. Треба пам'ятати: першим у складі прописується компонент або сировина, якої найбільше в цьому виробі. Якщо це ковбаса, то на першому місці має стояти м'ясна сировина. Там має бути прописано, що це м'ясо свинини, або яловичина, або м'ясо курки. Але не білково-жирова емульсія, або ще щось", – пояснила Баль-Прилипко.

Також треба дивитися й на терміни зберігання, які теж вказані на етикетці. Крім того, варто звернути увагу на те, де зберігається цей продукт. Якщо написано, що температура має бути в межах 5-7°, то цей товар має лежати в холодильнику. Якщо його помістили просто на прилавку – це вже небезпечно.

Джерело: Обозреватель

Через російські атаки: Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями електроенергії, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:30

Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії. Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу Media Center Ukraine, передають Патріоти України. "На жаль, в ...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...