Можуть забрати до 20%! Банки почали по-новому штрафувати українців

В Україні банки почали поступово запроваджувати нові види фінансових покарань щодо порушників правил фінансового моніторингу. Йдеться про "штраф" до 20% від суми на рахунку (деякі банки називають це винагородою чи комісією), передають Патріоти України.

Як повідомляється в публікації "Мінфіну", банки тримають особливості фінансового моніторингу в секреті (крім розроблених та затверджених Нацбанком правил, а також вимог закону також кожен банк розробляє індивідуальні інструкції), щоби під них не почали підлаштовуватися.

"У рамках фінансового моніторингу банки навчилися миттєво блокувати підозрілі операції та рахунки. А далі діють за стандартною процедурою: після блокування у власника рахунку запитують інформацію про природу транзакцій, а також походження коштів", – йдеться в публікації.

Якщо злочин не виявлено, однак банк вважає діяльність клієнта підозрілою чи ризиковою, рахунок клієнта закриють, а кошти перерахують на рахунок людини в інших банках або видадуть готівкою через касу.

"Ось у цей момент – видачі/перерахування коштів порушника фінмоніторингу – банки почали віднедавна застосовувати новий вид фінансового покарання. В одних банках його відносять до категорії штрафів, в інших це називають додатковою комісією. Її розмір сягає вже 20% від суми", – пише "Мінфін".

Як поясняє фінансовий аналітик Василь Невмержицький, правила застосування загороджувальних тарифів детально прописуються в базовій клієнтській угоді, так само, як і обов'язки клієнта щодо надання банку підтверджувальних документів з різних видів операцій: наприклад, договори, акти виконаних робіт, митні декларації та багато іншого, коли ми говоримо про бізнес.

Вас може зацікавити:На війні загинув актор Дніпровського національного театру Андрій Касьянов: йому було 27 років

Вас може зацікавити:Бренда і Ділан померли, Андреа частково паралізувало: як склалося життя зірок серіалу 90-х "Район Беверлі-Гіллз"

"Якщо щось із цього порушується, наприклад, своєчасне надання потрібної документації, то фінустанова має право застосувати загороджувальний тариф, і його розмір може сягати майже 20%", – зазначив у розмові з "Мінфіном" Невмержицький.

Можуть забрати до 20%! Банки почали по-новому штрафувати українців

середа, 28 серпень 2024, 17:25

В Україні банки почали поступово запроваджувати нові види фінансових покарань щодо порушників правил фінансового моніторингу. Йдеться про "штраф" до 20% від суми на рахунку (деякі банки називають це винагородою чи комісією), передають Патріоти України....

В Україні готуються суттєво змінювати курс долара: Чого очікувати до кінця серпня

середа, 28 серпень 2024, 16:56

На поточному робочому тижні (закінчується 30 серпня) в українських банках очікується суттєва зміна курсу готівкового долара. За прогнозами, він перебуватиме в межах від 40,8 до 41,85 грн, тоді як увечері 27 серпня вони купують валюту в середньому по 41...