МВФ розлютився через тарифи для українців, - Марченко

Кабмін запевняє кредиторів, що зниження тарифів явище тимчасове, як і ручне управління енергетикою

Рішення уряду про запуск державного регулювання цін на ринку палива, прийняте у зв'язку з необхідністю зниження тарифів на газ для населення, викликає стурбованість у МВФ. Влада проводить консультації з Фондом, в рамках яких пояснює суть цієї ініціативи.

Як заявив міністр фінансів Сергій Марченко у інтерв'ю Радіо НВ, в меморандумі з МВФ Україна підтвердила свою готовність створити ринок газу в країні, внаслідок чого ціна на паливо повинна регулюватися ринковими механізмами, зазначають Патріоти України. Рішення щодо держрегулювання розглядається Фондом як перегляд Києвом своїх зобов'язань.

"Про те, що таке рішення можливе, наші партнери знають. У них є відповідна реакція. Вони стурбовані, що ми в якійсь частині переглядаємо раніше взяті зобов'язання", - сказав Марченко.

Також він додав, що влада веде перемовини з Міжнародним валютним фондом щодо цього питання. Наразі немає підстав казати про будь-які серйозні порушення з боку Києва.

"Наразі питання полягає в тому, що це може бути частиною механізму або тимчасовим рішенням. Цим займається активно в.о. міністра енергетики. Вчора у нього, до речі, був дзвінок з МВФ. Я думаю, що сьогодні також будуть проведені відповідні консультації. Тобто це перманентний процес. Він відбувається постійно. Категорично сказати, що ми вже зробили щось дуже погане, поки не має (підстав)",-уточнив міністр.

Як підкреслює Марченко, Україна намагається переконати МВФ у тому, що незгода фінансового донора з рішенням української влади щодо тарифів може негативно позначитися на економіці країни.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...