"Ми бачимо, що цей режим працює": У Нацбанку дали прогноз щодо змін курсу валют в Україні

Структурний дефіцит валюти залишається, оскільки війна позбавила Україну третини економіки. Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" заявив очільник Національного банку України (НБУ) Андрій Пишний, передають Патріоти України.

Водночас він не вважає, що наразі потрібні будь-які радикальні зміни.

"Жодних кардинальних змін не передбачається. Ми бачимо, що цей режим працює. Завдяки тому, що зміни в балансі між попитом і пропозицією визначають напрямок руху курсу, коригуються макроекономічні дисбаланси. Ринок адаптувався", — сказав він.

Пишний підкреслив, що НБУ постійно бере участь у ринкових операціях, оскільки структурний дефіцит валюти зберігається. Війна призвела до втрати третини економіки України, що створило величезні бюджетні потреби та значні вимоги до імпорту, тоді як експорт країни залишається обмеженим.

"Утім, ми бачимо, що втричі зросла глибина валютного ринку — обсяг операцій на міжбанку без участі Національного банку сьогодні близько $110 млн", — назвав Пишний ще один позитивний результат зміни режиму.

Пишний також вважає, що різнобічні коливання на ринку також повернули відчуття валютного ризику, а отже, населення і бізнес почали підходити відповідальніше до планування.

"Завдяки переходу до керованої гнучкості курс почав виконувати функцію поглинача шоків, а не генератора", — підкреслив він.


Почалися проблеми: У двох областях України аварійні відключення світла

понеділок, 28 жовтень 2024, 10:22

У Сумській та Полтавській областях запровадили аварійні відключення світла. Про це повідомляє Сумиобленерго та Полтаваобленерго, передають Патріоти України. Так, за вказівкою НЕК "Укренерго" на території Сумської області введені графіки аварійних відкл...

​Українські пенсіонери можуть отримувати грошову допомогу від ООН: Хто може розраховувати та які суми

понеділок, 28 жовтень 2024, 9:55

Українські пенсіонери можуть отримувати грошову допомогу від Всесвітньої продовольчої програми ООН, яка становитиме різницю між 3250 грн і розміром їхньої пенсії. Також пенсіонери можуть розраховувати на вікові надбавки в листопаді: 300 гривень (70-75 ...