"Ми дуже залежимо від імпорту": Експерт розповіла, чи знизяться ціни на продукти в Україні після розблокування портів

Експерти прогнозували, яким чином вплине домовленість щодо розблокування експорту зерна через Чорне море на зростання цін на продукти харчування в Україні. За словами директора Всеукраїнського аграрного форуму Марії Дідух в ефірі телемарафону, розблокування портів зможе знизити інфляційний тиск на вартість продуктів харчування в Україні, передають Патріоти України.

Але, наприклад, хліб або масло не залежать від цих факторів і їхні ціни не зміняться. "Цінова політика саме на зернову групу, я маю на увазі хліб і масло, в принципі не залежать від того, чи будуть розблоковані порти. Розблокування портів допоможе надходженню валютних коштів в українську економіку. Я думаю, що цей значний приплив валютних коштів трохи зупинить темп інфляції, і вартість продуктів в Україні може трошки здешевшати", - сказала Дідух.

За інформацією експерта, через зростання курсу валют можуть подорожчати імпортні продукти харчування. "Так, через окупацію південного регіону ми залежимо від імпорту і тут ціна залежатиме від курсу валют в Україні. Але різкого подорожчання продуктів харчування в Україні найближчим часом не передбачається, у нас всього вдосталь", – пояснила експерт.

Зазначимо також, овочі до кінця сезону в Україні можуть трохи подешевшати, хоча їх вартість вже б'є рекорди в порівнянні з минулим роком.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...