На атомних станціях сталися три аварії за три дні: Харченко закликав владу не приховувати реальну ситуацію

"Два дні поспіль читаю зведення Міністерства енергетики з особливою увагою", - пише директор центру досліджень енергетики Олександр Харченко, передають Патріоти України.

"Причина в тому що два дні тому на Південноукраїнській АЕС, судячи з усього від спеки (чи було при цьому порушення режимів роботи та температурного моніторингу обладнання має з’ясувати службове розслідування – якщо в ЕА ще такі проводять, звісно), фізично згоріло два силових трансформатори (UPDATE: це були не силові трансформатори, а трансформатори струму. Уточнили колеги).

Що призвело, за словами людей на місці, до відключення від мережі одного з реакторів. А далі розвитком ситуації стало відключення ще чи то двох (чи то трьох – точно не знаю, але це зараз вже не так щоб важливо) високовольтних ліній вже в мережі Укренерго.

Саме через цю, абсолютно технічну, аварію, лівий беріг України – включно з Дніпром, Сумами і далі по переліку – останні два дня вкрай жорстко обмежений в постачанні електрики.

Сьогодні, як мені повідомили, згорів з тих же причин ще один силовий трансформатор там же на Південноукраїнській і по неперевіреним даним – ще один на Чорнобильській АЕС (я би службове розслідування таки проводив, ще і СБУ залучав би про всяк випадок). Ситуація стала ще складнішою.

Тим часом, в офіційних зведеннях про все це жодного слова. Тільки інформація про ще один атомний енергоблок, який вийшов з ремонту. І таємниче «енергетичне обладнання», що часом тимчасово зовсім трохи не працює…

Цікаво, чому так старанно приховується ця ситуація? Адже фантастична спека плюс постійне перевантаження обладнання плюс постійне включення та виключення мереж (які до цього геть зовсім не призначені) по всій країні призводять до швидкої деградації обладнання. Аварій буде все більше і більше – вже незалежно від спеки (мороз теж впливатиме негативно). Як мені здається, робити вигляд, що нічого не відбувається – найгірша стратегія.

І службові розслідування потрібно проводити. І причини аналізувати. Готувати план попереджувальних дій на майбутнє і терміново його реалізовувати. Якщо взимку «посипляться» розподільчі пристрої АЕС (пристрої, відповідальні за видачу електроенергії в мережу), мало не покажеться нікому.

Людей треба інформувати. Людей треба попереджувати. Людям треба дати розуміння необхідності готуватися до складної зими.

P.S. Якщо ви ще думали, чи варто замовляти (зараз це часом вже з поставкою у вересні) акумуляторні батареї, сонячні панелі до них та генератор в резерв (але генератор тільки якщо ви живете в будинку), то не думайте. Замовляйте!".

В Україні скасували відключення світла у частині населених пунктів, але є нюанс

четвер, 18 липень 2024, 17:56

В Україні скасували відключення світла у прифронтових зонах, а також поблизу кордону з агресоркою Росією та Білоруссю. Кабмін запровадив відповідну норму. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду, передають Патріот...

На атомних станціях сталися три аварії за три дні: Харченко закликав владу не приховувати реальну ситуацію

четвер, 18 липень 2024, 16:56

"Два дні поспіль читаю зведення Міністерства енергетики з особливою увагою", - пише директор центру досліджень енергетики Олександр Харченко, передають Патріоти України. "Причина в тому що два дні тому на Південноукраїнській АЕС, судячи з усього від сп...