На кого вчитися не варто: Експерти назвали спеціалістів, які незабаром не знайдуть роботи

Упродовж всієї історії людства одні ремесла відживали своє, а на зміну їм приходили інші. Сучасний світ- не виняток. Робота, яка сьогодні ще затребувана на ринку праці, завтра вже може бути нікому не потрібна, передають Патріоти України.

Отже, перш ніж приступати до оволодіння професією або перекваліфікації, слід ретельно вивчити тенденції, щоб зрозуміти, які спеціалісти будуть потрібні і сьогодні, і завтра, а яких ринок вже за кілька років не потребуватиме.

Експерти з працевлаштування поділились власними спостереженнями і висновками щодо професій, які відмирають, а також щодо спеціалістів, які не залишаться без роботи.

Які спеціалісти ризикують незабаром втратити роботу?

Серед таких експерти називають продавців, касирів та операціоністів у банку. Ще кілька років тому у великих банках були десятки віконечок, до яких відвідувачі відділень шикувались у довжелезні черги. Люди мали вручну заповнювати якісь бланки, платіжки та розраховуватись готівкою або, навпаки, готівкою отримувати гроші. Зараз усе набагато простіше. Операціоністів з успіхом і майже стовідсотково замінює онлайн-банкінг. А в супермаркетах з'являється дедалі більше кас самообслуговування, де продавці не потрібні.

"В багатьох супермаркетах є автоматичні каси. Там, де раніше сиділи касири, зараз багато людей обслуговують себе автоматично. Це, мабуть, найбільш такі розповсюджені приклади того, що ці професії відмирають", - каже колишній директор з розвитку work.ua Сергій Марченко

Натомість приходять інші ремесла, яких потребує сучасний світ. Отже, якщо ви стоїте перед вибором професії, перш за все, треба ретельно вивчити ринок праці і зважити перспективи, аби обрати спеціальність, яка буде затребувана і через рік, і через 5, і навіть через 10 років. Хоча в сучасному мінливому світі не варто дуже сподіватись, що раз обраної спеціальності вам вистачить на все життя. Ринок праці спонукатиме до перенавчання або, принаймні, до постійного професійного вдосконалення.

Зараз ринок праці переорієнтовується на інших спеціалістів

Дедалі популярнішою стає робота онлайн. Вона здобула популярність ще до пандемії. Але особливо багато прихильників у неї з'явилося під час пандемії коронавірусу. А в Україні цей процес каталізувала ще й війна. Адже через військові дії багато людей були змушені зірватись із насиджених місць та шукати собі іншої роботи. І багато хто знайшов можливість працювати віддалено.

Зокрема, зараз у світі та в Україні велику популярність здобули IT-спеціальності. Причому ІТ-галузь містить у собі дуже великий спектр спеціалістів: від розробників сайтів до розробників штучного інтелекту.

Та й сфера продажів нині пішла здебільшого в інтернет. Звісно, є ще немало супер та гіпермаркетів, а також невеликих магазинчиків, однак дедалі більше людей воліють робити покупки в інтернеті, де можна неквапно обрати саме те, що вам потрібно. Отже, маса людей пішла у сферу онлайн-продажу і доволі успішно там працює.

Крім того, дедалі більше популярності набувають товари та речі виготовлені власноруч. І вже немало людей перетворили своє хобі на заробіток.

"Українці втомилися від неякісних і однотипних китайських товарів, а купувати якісне українське зараз модно. З’явилося розуміння, що хендмейд — це повноцінна заміна фабричних речей, таких як меблі, посуд, текстиль, а не лише мило, прикраси і дрібнички. Зараз найбільш популярні — аксесуари, одяг та декор для дому. Великі перспективи і у посуду", - ділиться керівник хендмейд-платформи Олександр Юр'єв.

За його словами нині близько 120 тисяч українців заробляють саме продажем власноруч виготовлених виробів.

Багато людей шукають додаткового заробітку і знаходять його

Це можуть бути як одноразові випадкові підробітки (наприклад, виконання якихось робіт у побуті), так і постійний підробіток (до прикладу, копірайтером).

"Тільки за рік попит на додатковий заробіток виріс на 41,5%. Якщо ще три роки тому найпопулярнішими послугами були кур’єрська доставка та роздача листівок, то сьогодні до цього списку додалися ще послуги будівельників і домашніх майстрів", - поділився спостереженнями засновник сервісу замовлення послуг Роман Киригетов.

Отже, навіть під час кризи на ринку праці можна знайти собі роботу, або принаймні підробіток, який дозволить вам упевненіше стояти на ногах. Причому роботу можна знайти як онлайн, так і традиційну. Втім, дедалі частіше сучасна робота потребує від людини бодай початкових навичок роботи в інтернеті. Адже власні оголошення також треба розміщувати на якихось цифрових платформах.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...