На ринку очікують змін: Що буде з курсом долара в Україні вже за кілька днів

Вже наступного тижня (11-17 вересня) на валютному ринку України можуть відбутися зміни, що зададуть новий тренд у його розвитку. Зокрема, очікується зниження Нацбанком облікової ставки на 1-2 відсоткові пункти. Готівковий курс долара ж в цей час, за прогнозами, перебуватиме на рівні 37,5-38,5 грн, передають Патріоти України.

Про це OBOZREVATEL розповів начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий. Він зазначив: цей коридор "з певними припущеннями стане базовим для вільного валютного курсу".

"Подальше зниження облікової ставки на 1-2 в.п. спонукає зниження ставок за депозитними сертифікатами та облігаціями внутрішніх державних позик (ОВДП). Крім того, ринок чекатиме на повернення плаваючого курсу. Саме тому наступний тиждень стане початком нового глобального тренду до стабілізації валютного. курсу", – сказав банкір.

Загалом же, наголосив він, нещодавнє досить різке здорожчання долара було не більш як "нервовою реакцією" ринку на низку факторів. Зокрема:

  • "припинила роботу одна з найбільших мереж обмінних пунктів";
  • інші обмінники в очікуванні плаваючого курсу тимчасово закрилися;
  • відповідно, "скорочення можливості громадян вільно купувати та продавати валюту тимчасово збільшило "вагу" цієї валюти".

Тим не менш, зазначив Лєсовий, НБУ досить оперативно вжив відповідних заходів – і стабілізував ринок.

"Нервові "курсові рухи" були досить очікуваними, але тимчасовими. Адже наразі відсутні будь-які економічні причини для стрімкого зростання ціни іноземної валюти. Наступного тижня ситуація буде достатньо стабільною", – резюмував банкір.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...