На українців чекає чергове подорожчання гарячої води і опалення: У кого тарифи на комуналку злетять на тисячі гривень

Тоді як зростають тарифи на електрику, у Києві і інших містах України опалення і гаряча вода можуть подорожчати на 30-40% вже з 1 жовтня. У деяких регіонах тарифи виростуть ще більше. Наприклад, в Чернівцях, де був найнижчий тариф на опалення по країні, вартість збільшиться аж на 70%, передають Патріоти України

Як встановлюють тарифи?

Тариф на опалення розраховується за однією і тією ж методології для різних підприємств, так само і з гарячою водою. Серед основних складових тарифу:

  • заробітна плата співробітників;
  • податки;
  • витрати на поточний і капітальний ремонт;
  • електроенергія;
  • холодна вода;
  • газ.

Ключовою складовою тарифу є саме ціна на газ. За словами експерта аналітичного центру Асоціації міст України Олега Гарніка, вона становить 60-80% вартості тепла і води, в залежності від підприємства і обладнання.

Чому дорожчає опалення і гаряча вода?

Останнім часом у зв'язку з набранням чинності змін до закону "Про житлово-комунальні послуги", а також через коронакризу зростання комунальних тарифів було фактично заморожене. "Для багатьох підприємств два роки тарифи не переглядалися, - каже Гарник. - При цьому росли мінімальні зарплати, вартість електроенергії - всі ці складові в тарифі не враховані".

Крім того, з 20 травня Кабінет міністрів скасував спеціальні зобов'язання (ПСО) для НАК "Нафтогаз" продавати природний газ виробникам теплової енергії за фіксованою ціною. Якщо раніше, за словами Гарніка, в тариф була закладена ціна близько 4 грн за кубометр газу, то тепер в умовах ринку "Нафтогаз" встановив ціну для тепловиків на рівні 7,42 грн за кубометр.

Але і це ще не все. До вартості газу в тарифі додався новий пункт - розподіл. Його ціна також за останній рік зросла в кілька разів і практично не врахована. "Якщо раніше розподіл коштував 60 копійок, а зараз 2-2,5 грн - це вплине на тариф. Тому до вартості газу ми додаємо ще послуги з розподілу", - говорить Гарник.

З огляду на ці фактори, зростання тарифів було неминуче. Адже якщо підприємства будуть працювати собі в збиток, то буквально через місяць вони припинять надавати послуги.

Скільки платитимемо взимку?
Для кожного підприємства зростання тарифу буде індивідуальним, адже у всіх різні витрати. На цей момент далеко не всі теплокомуненерго підписали договір на постачання газу з "Нафтогазом", тому у них ще немає кінцевої ціни ресурсу і вони не можуть сформувати тариф.

"У містах, де тариф на опалення не підіймали, останні 2-3 роки не проводилася модернізація теплокомуненерго, тарифи зростуть більш ніж на 60 або навіть 70%, - розповідає глава департаменту житлово-комунальної інфраструктури Громадської ради при КМДА Олег Попенко. - Це стосується багатьох міст на заході України, де підтримувалася досить низька ціна на гарячу воду і теплопостачання".

Зокрема, в Чернівцях вже заявили про зростання тарифу на 70%. У Києві, на думку Попенко, опалення може подорожчати більше, ніж заявлено, - до 45%. Якщо взяти центральну Україну, наприклад, Кременчук, то там тариф готуються збільшити на 53%.

Попенко підрахував, що з нового опалювального сезону в тих містах, які заявили про зростання тарифів, домогосподарства будуть в середньому платити за опалення 50-55 грн з квадрата опалювальної площі.

Згідно зі статистикою UTG, середня площа однокімнатної квартири - 40 кв. м. Відповідно:

  • опалення для "однушки" в середньому буде коштувати як мінімум 2 000;
  • для двокімнатної (63 кв. м) - 3 150 грн;
  • для трикімнатної (80 кв. м) - 4 000 грн.

"Цілком можливо, що в малих містах, де не буде когенерації (спільна генерація електроенергії і тепла. - Ред.), де немає грошей в бюджеті на покриття витрат, ситуація буде набагато гіршою. Це, наприклад, такі проблемні міста, як той самий Світловодськ ", - додає Попенко.

Чи можна уникнути подорожчання?
Виходячи з державної політики, зростання цін на тепло і гарячу воду - закономірне явище. Але об'єктивно для більшості українців ці тарифи просто непідйомні.

Раніше цінову різницю компенсували на місцях. У минулому опалювальному сезоні Асоціація міст України та органи місцевого самоврядування уклали меморандум з урядом. Згідно з ним, місцева влада зобов'язувалася не підвищувати тарифи, а уряд повинен був розв'язати проблему з боргами на ринку теплопостачання.

"Опалювальний сезон 2020-2021 років "витягли" завдяки ресурсам місцевого самоврядування, - розповідає Гарник. - Вони з власних бюджетів дотували підприємства, щоб ті пройшли опалювальний сезон, а у населення не було додаткових витрат. Меморандум ми і органи місцевого самоврядування виконали, а держава - ні".

Зараз тепловики знову отримують дотації з місцевих бюджетів, щоб підготуватися до опалювального сезону. Ще одну зиму компенсувати витрати підприємств теплопостачання місцева влада не готові. Експерти сходяться на думці, що на даний момент вплинути на ситуацію з тарифами може тільки держава. Зменшити вартість опалення для населення можна лише в тому випадку, якщо центральна влада знову втрутиться і почне регулювати ціни на газ і його доставку для тепловиків.

"Виходом може бути введення річної або трирічної ціни з більш привабливими умовами договору, - заявляє координатор житлово-комунальних і енергетичних програм громадянської мережі "Опора" Тетяна Бойко. - Це можливо, якщо "Укргазвидобування" буде напряму продавати газ теплокомуненерго на біржі за специфічною ціною. Таким чином вдасться зробити дещо дешевшим опалення. Але це не зовсім ринковий механізм і не зовсім правильне рішення в довгостроковій перспективі".

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...