На українців чекає ще складніша зима: Експерт пояснила, чим загрожує повне відключення ЗАЕС

Цієї зими громадянам України доведеться економити не тільки на теплі, а й на електроенергії. На ЗАЕС 11 вересня повністю відключили останній робочий енергоблок. Зараз триває підготовка до його переведення у "холодний стан".Старша наукова співробітниця Інституту радіаційної безпеки Олена Паренюк в ефірі "Українського радіо" пояснила, що це означає, передають Патріоти України.

"Це означає, що енергоблок буде повністю переведено під критичний стан. Зараз працює весь охолоджувач, що був завантажений в енергоблоці. Дію реактора неможливо буде розпочати швидко, потрібно буде перевантажувати паливо і проводити певні регламентні роботи. Ми повністю зупинили ЗАЕС на доволі довгий проміжок часу", - зазначила вона.

За словами наукової співробітниці, процес переходу в холодний стан технічно дуже складний. Для повного охолодження енергоблоків та палива у сховищі знадобляться місяці.

У зв'язку з цим, на українців чекає ще складніша зима. "ЗАЕС генерувала понад чверть усіх потужностей, які ми використовували. І тепер об’єднана енергетична система певним чином перерозподіляє навантаження, тому треба готуватися економити також електроенергію, а не лише тепло", - додала Паренюк.

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...