На відновлення української енергосистеми знадобиться 3-4 роки: Харченко дав прогноз, чи будуть відключення світла восени та взимку

Щоб уникнути відключення восени та взимку, енергетики України працюють комплексно. Однак на відновлення української енергосистеми знадобиться 3-4 роки. Про це в ефірі "Прямого" повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко, передають Патріоти України.

Фактично українські енергетики сьогодні працюють 24/7, щоб підготувати систему до зими. "Я сподіваюся, що результати цієї роботи українці взимку відчують. І це буде означати, що обмеження взимку будуть мінімізовані, наскільки це тільки можливо”, – каже експерт.

Обмежень може і не бути

Як відомо, останні кілька тижнів світло українцям не вимикають. За словами Харченка, ця стабільність зараз вкрай крихка. Вчора було обмеження для промисловості, сьогодні в певні години так само. "Якщо температура буде збільшуватись, то найближчим часом можна чекати певних обмежень. Що дає змогу зараз працювати без обмежень, так це те, що температура знаходиться в такому ідеальному коридорі, коли не потрібно кондиціонування особливо і не потрібно опалювання", – зазначив Харченко.

На його переконання, у разі збереження поточного температурного режиму обмежень може і не бути. Зараз більша частина потужностей “Енергоатому” працює, і найближчим часом тільки певні реактори виходитимуть на ремонт, подальші планові ремонти, то стане трішечки на тиждень-півтора більш складно.

"Але якщо температура збережеться, то обмежень може і не відбутися. А далі вересень і жовтень в нас майже точно, якщо не буде нових атак і нових пошкоджень, то маємо шанси, що обійдемося без обмежень”, – переконаний він.

За словами Харченка, аби мінімізувати обмеження взимку, наразі енергетики працюють за трьома напрямками: відновлення пошкоджених потужностей, покращення фізичного захисту високовольтних мереж, а також планові ремонти атомних реакторів. Як пояснив експерт, інтенсивна робота зараз відбувається за такими напрямками:

  • відновлення пошкоджених потужностей – те, що за нормативами мало б тривати 9-10 місяців, виконується за місяць.
  • відновлення високовольтних мереж і формування резервів обладнання – паралельно там відбувається робота над фізичним захистом і покращенням фізичного захисту високовольтних мереж.
  • планові ремонти атомних реакторів – їхня робота в зимовий період є критичною.

Що ж до сонячної генерації, на жаль, вона нас не врятує. Це винятково сезонна історія, наголошує експерт, і покладатися на неї неможливо. Харченко додав, що для забезпечення нормального живлення зараз йде величезна робота над будівництвом розподіленої газоспалювальної генерації.

"Але ця робота триватиме щонайменше 3-4 роки. Нам необхідно відбудувати ті потужності, які дозволять гарантовано сказати: "українці не будуть мати обмежень", – підсумував директор Центру досліджень енергетики.

Все за планом? У РФ усе частіше затримують або скасовують операції з постачання палива, найгірша ситуація з бензином

середа, 14 серпень 2024, 23:30

На паливному ринку країни-агресора Росії фіксують дедалі більше затриманих чи скасованих із боку нафтопереробних заводів угод про постачання бензину й дизпалива. Про це пише російський "Коммерсантъ", передають Патріоти України. Учасники ринку все біль...

В Україні розікрали мільйони на закупівлі захисту для танків ЗСУ: Ось який тюремний термін загрожує зловмисникам

середа, 14 серпень 2024, 19:30

Правоохоронці викрили схему заволодіння державними коштами під час закупівлі елементів динамічного захисту для броньованої техніки ЗСУ. Учасники схеми розкрали 12 млн грн, за що їм загрожує до 12 років ув'язнення. Про це повідомили в Офісі генпрокурора...