Надбавка в 20%: Хто з пенсіонерів може розраховувати на додаткові виплати

Українська пенсійна система передбачає низку доплат та надбавок до пенсії. Зокрема, пенсіонери, які мешкають у гірському населеному пункті, мають 20% надбавки до пенсії, передають Патріоти України.

Отримати таку ж надбавку можуть і пенсіонери-переселенці, які переїхали під час війни до гірських регіонів, повідомляє «Соціальна інформаційна платформа».

Критерії отримання надбавки та гарантії соціального захисту громадян регулює закон «Про статус гірських населених пунктів в Україні».

Згідно з документом, розмір державних пенсій, стипендій та всіх передбачених чинним законодавством видів державної матеріальної допомоги громадянам, які набули статусу працюючого, що проживає або навчається на території населеного пункту, якому надано статус гірничого, збільшується на 20%.

Щоб отримувати надбавку, пенсіонери мають отримати статус мешканця на території гірського населеного пункту та отримати відповідне посвідчення.

Для цього необхідно звернутися до місцевих органів влади або до Центру надання адміністративних послуг. Посвідчення надається протягом 30 календарних днів.

Також необхідно мати статус внутрішньо переміщеної особи з зазначенням нового місця проживання. Після отримання посвідчення його необхідно пред'явити до органів Пенсійного фонду.

Крім соцвиплат, 25% надбавки передбачено до тарифних ставок та посадових окладів працівників або службовців у гірській місцевості.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...