Надії і тривоги наші: Енергетики швидкими темпами відновлюють Трипільську ТЕС

Ця ТЕС має дуже велике значення у забезпеченні електрики столичного регіону. Сподіватимемось після відновлення її захищатимуть краще ніж під час нищівного ракетного удару

На Київщині швидкими темпами відновлюють Трипільську ТЕС

У місті Українка під Києвом повним ходом триває процес відбудови Трипільської ТЕС, передають Патріоти України з посиланням на "Інформатор".

Одразу декілька масштабних тендерів було днями завершено у системі Prozorro - йдеться про аварійно-відновлювальні роботи щодо будівель та споруд ТЕС, "поточний ремонт" трансформатора, двох головних турбін тощо. Прикметно, що у випадку з ремонтом замовник - Трипільська ТЕС - явно "жене коней": частину робіт мають завершити ще до настання холодів.

Після того, як 17 травня 2024-го прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив про виділення 1,5 млрд грн на відбудову двох ТЕС, що керуються ПАТ "Центренерго", - Трипільської на Київщині та Зміївської на Харківщині, почалися роботи з відновлення ТЕС, яка живила Київську область та почасти - саму столицю. Про масштабність робіт можна судити з закупівель, що здійснюються у системі ProZorro - нині там містяться дані про десятки тендерів та закупівель.

Так, у липні 2024-го було оголошено тендер на проведення аварійно-відновлювальних робіт будівель та споруд ТЕС загальною вартістю 15,7 млн грн. У ньому перемогло ТОВ "Джі Ес Груп Девелопмент". Тоді ж ТЕС замовила комплексне обстеження гідротехнічних споруд вартістю 344 тис. грн (перемогло ПрАТ "ЛьвівОРГРЕС"), а за місяць, на початку вересня, - і техогляд та повне комплексне обстеження власне будівель і споруд самої ТЕС загалом на мільйон (виконає ТОВ "ПТК-24").

Тендер на ремонт двох головних турбін Трипільської ТЕС було оголошено 24 червня. Його вартість - 16,1 млн грн, а переможцем стало ТОВ "Інтел-Енерго". Цікаво, що термін виконання робіт, зазначений у договорі, становить 90 днів з моменту підписання, а сам документ діятиме до 31 січня 2025-го. Відтак, надто багато часу на ремонт не витрачатимуть.

Ще деякі роботи, пов'язані з відновленням будівель та систем ТЕС, замовлялися у липні-серпні. Йдеться про обстеження будівлі головного корпусу турбінного відділення (вартість 1,8 млн грн, проводитиме також ТОВ "Джі Ес Груп Девелопмент"), а також розробка проєкту капремонту систем вентиляції на 1 млн грн, переможця поки немає.

Також на початку вересня Трипільська ТЕС замовила послуги із поточного ремонту трансформатора (11,8 млн грн, у тендері також перемогла ТОВ "Джі Ес Груп Девелопмент"); а ще, замовила обстеження опорно-підвісної системи паропроводів свіжої пари та промперегріву, турбінних паропроводів тощо - і колекторів котла енергоблоків ТЕС. Ці роботи коштуватимуть 1,2 млн грн, а хто саме їх виконуватиме, поки невідомо - конкурс перебуває на стадії подання пропозицій.

Як знищили Трипільську ТЕС і якими були наслідки

Нагадаємо, Інформатор писав про те, що 11 квітня 2024-го у Київській області внаслідок російської ракетної атаки та влучання ракет було знищено Трипільську ТЕС. Судячи з відео, оприлюднених тоді ж місцевими мешканцями, ворожі снаряди потрапили до машинної зали, яка миттєво спалахнула. А напередодні ПАТ "Центренерго" відзвітувала про обладнання саме цієї ТЕС "засобами фізичного захисту", які, ймовірно, не спрацювали під час весняної атаки.

Також ми повідомляли, що українська столиця майже одразу зустрілася з обмеженнями у постачанні електроенергії. У торгових центрах відключили ескалатори на рух униз та освітлення у залах продуктових супермаркетів. А вже за півмісяця кияни вперше з 2022-го почули про ймовірні відключення світла для побутових споживачів. Виявилося, що ТЕС живила не лише Київську область, а була потужнішою за усі наявні станції у столиці, та балансувала ситуацію з електрикою у самому Києві.

Надії і тривоги наші: Енергетики швидкими темпами відновлюють Трипільську ТЕС

неділя, 8 вересень 2024, 18:53

Ця ТЕС має дуже велике значення у забезпеченні електрики столичного регіону. Сподіватимемось після відновлення її захищатимуть краще ніж під час нищівного ракетного удару. У місті Українка під Києвом повним ходом триває процес відбудови Трипільської ТЕ...

Треба готуватись: Експерти розповіли, що буде з відключенням електроенергії взимку

неділя, 8 вересень 2024, 18:44

В Україні взимку не вистачатиме близько 4-5 гВт струму. Необхідно готуватись до значних графіків відключень, при тому імпорт навряд компенсує дефіцит, передають Патріоти України. Про це в проєкті OBOZ.TALK розповіла Вікторія Войціцька, директорка з адв...