​Нафта різко подешевшала на планах Саудівської Аравії та Кувейту викинути на ринок 500 тисяч барелів на добу

Ціни на нафту різко знизилися на вечірніх торгах в середу на новинах про те, що Саудівська Аравія і Кувейт планують помітно збільшити видобуток, зазначають Патріоти України. Ф'ючерси на сорт Brent спікірували на 1,4 долара за півгодини після того, як кувейтське державне агентство KUNA повідомило, що Ер- Ріяд і Кувейт обговорюють відновлення роботи родовищ в «нейтральній зоні» - спірної території на кордоні двох держав, де нафтовидобуток зупинений у 2014-15 рр.

У «нейтральній зоні» площею 5,7 тисячі кв км знаходяться два родовища-гіганта Khafji і Wafrа, здатні давати 500 тисяч барелів на день.
Суперечка про долю цих покладів виникла в 2009 році, коли Саудівська Аравія продовжила концесійну угоду з американською Chevron, надавши їй право качати нафту до 2039 року. Кувейт заявив, що рішення було прийнято без консультацій з ним.
Як повідомило KUNA, хоча консультації тривають, всі технічні питання, пов'язані з відновленням видобутку, вирішені.
На очікуваннях додаткового припливу близькосхідної нафти котирування в Лондоні і Нью-Йорку ліквідували повний зріст, показаний у вівторок і в першій половині торгів середи, скотились до мінімумів з початку тижня - 55,33 долара за барель WTI і 62,59 долара за барель Brent.
Щотижнева статистика Міненерго США також обернулася розчаруванням, говорить керуючий партнер Tyche Capital Тарік Захір. Хоча запаси комерційні запаси нафти різко скоротилися (на 11 млн барелів), це стало результатом разового чинника - урагану Баррі, через який на два дні призупинили роботу половина видобувних платформ в Мексиканській затоці, а порти на узбережжі Техасу і Луїзіани були змушені припинити прийом танкерів.
Дані сигналізують про слабкий попит, продовжує він. За даними МЕА, обсяги нафтопереробки в країнах ОЕСР у другому кварталі впали на 700 тисяч барелів на день - рекордно за 10 років. Глобальне промвиробництво також скоротилося вперше з 2012 року.
Подальший рух нафтового ринку буде залежати від торгових переговорів Китаю і США, говорить Захір. Черговий раунд відбудеться 30 липня: делегація на чолі з міністром фінансів Стівеном Мнучіним і торговим представником Робертом Лайтхайзером відправиться в Китай, де зустрінеться з віце-прем'єром Лю Хе.
Переговори «торкнуться теми інтелектуальної власності, передачі технологій, торгівлі без тарифних обмежень, сільського господарства і послуг, а також торгового дисбалансу», цитує Reuters заяву Білого дому.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...