Нагадує дитячу іграшку: У Данії побудували місячний корабель-трансформер

​Інженери вирішили зібрати повноцінний прототип з ізольованими стінками і випробувати його в північній частині Гренландії в районі поселення Моріусак.

Данські інженери розробили нову конструкцію для космічних апаратів, що дозволяє їм збільшуватися в об'ємі після запуску. Вони запропонували використовувати для цього аналог техніки орігамі - корпус апарату складається з безлічі окремих площин, герметично з'єднаних між собою, які складаються при стисненні. Інженери вже створили повнорозмірний, але не герметичний прототип, а тепер збирають кошти на створення повноцінного прототипу і випробування його в Гренландії, повідомляють Патріоти України.

Космічні місії складні не тільки тим, що апаратам необхідно працювати в жорстких умовах з перепадами температур і інтенсивним іонізуючим випромінюванням. Розробники місій стикаються і з більш «приземленими» проблемами, пов'язаними з можливостями ракет. Основна з них полягає в сильному обмеженні по масі корисного навантаження. Але навіть якщо ракета здатна підняти апарат з певною масою, він може бути занадто великим за розміром і просто не поміститися в головний обтічник.
Цю проблему можна вирішити як за допомогою нових ракет з більш широкими головними обтічниками, так і за допомогою апаратів зі складаною конструкцією. Проекти таких космічних апаратів вже існують, і три прототипи компанії Bigelow Aerospace вже літали в космос: останній з них було успішно розгорнуто на МКС в 2016 році. Bigelow Aerospace використовувала в цих модулях конструкцію гнучкої камери з герметичним внутрішнім полімерним шаром і зовнішніми шарами з кевлара і інших матеріалів для захисту від зовнішніх впливів.
Данські інженери зі студії SAGA Space Architects під керівництвом Себастьяна Арістотеліса (Sebastian Aristotelis) і Карла-Йохана Соренсена (Karl-Johan Sørensen) розробили конструкцію складаного жилого модуля для роботи в безповітряному просторі, засновану на жорстких сегментах, з'єднаних гнучкими перемичками.

Велика частина корпусу складається з жорстких сегментів, об'єднаних в закільцований орігамі-візерунок Міура-кричи з шарами, що чергуються. В складках цього орігамі-візерунка знаходяться полімерні сегменти, які по суті виступають в якості петель між жорсткими поверхнями. При необхідності поміняти обсяг капсули кола із сегментів можна тягнути вниз і вбік (або вгору і вбік).

Зовні конструкцію будуть підтримувати два жорсткі кільця і три бічні опорні конструкції. Крім того, інженери планують встановити на більшу частину зовнішніх поверхонь сонячні панелі для вироблення енергії. Усередині капсули після її розгортання в робочий стан знаходитимуться перегородки між кімнатами і інші елементи побуту. Для часткового постачання харчування в модулі буде розгорнута вертикальна ферма для рослин і хето-реактори для вирощування водоростей.

Інженери вирішили зібрати повноцінний прототип з ізольованими стінками і випробувати його в північній частині Гренландії в районі поселення Моріусак. Автори проекту почали збір коштів на платформі Kickstarter і на момент написання замітки зібрали близько 13 тисяч доларів із запитуваних 21,7 тисячі.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...