Найбільше постраждав "Газпром": У Росії обвалилився видобуток газу

У січні 2023 року видобуток газу в Росії впав на 11%. При цьому основний обсяг зниження припав на "Газпром". Про це повідомили в Міненерго РФ, інформують Патріоти України із посиланням на "Ведомости".

"Видобуток природного газу в Росії знизився в січні 2023 р. на 10,7% рік до року – до 62,7 млрд куб. м. Основний обсяг зниження припав на "Газпром" ... зниження склало 18,4%", – йдеться у повідомленні.

Загалом же за січень-грудень 2022 року Росія скоротила видобуток газу на 13,3% рік до року. Як випливає з даних Росстату, показник склав 522 млрд куб. м.

Водночас, сама РФ має намір скоротити видобуток нафти на 500 тис. барелів на добу. Очікується, що станеться це вже у березні. Так у РФ вирішили відповісти на ведення стелі цін на її ресурс країнами Заходу.

За словами російського віце-прем'єра Олександра Новака, такий крок спричинить відновлення ринкових відносин. При цьому він:

  • назвав механізм "стелі цін" на російську нафту та нафтопродукти "втручанням у ринкові відносини";
  • пообіцяв, що РФ не продаватиме нафту тим, хто "прямо чи опосередковано дотримується "стелі цін".

ЄС відмовляється від російського газу

Тим часом ЄС уже закуповує газ переважно у США. При цьому в Штатах заговорили про продаж Європі газу за революційно низькою ціною – $12 за Mmbtu, тобто близько $380 за тисячу кубометрів. Така ціна можлива, якщо укласти довгострокові контракти та попрацювати над розширенням європейської LNG-інфраструктури.

"По суті, США пропонують довгострокові контракти, які Росія ще з часів СРСР реалізувала в Німеччині. Якщо це вийде, то ринок Німеччини для Росії закриється майже назавжди", – прокоментував керуючий партнер "Національної антикризової групи" Тарас Загородній.

У Польщі змінюють виплати для біженців - ось що потрібно знати українцям

субота, 18 травень 2024, 8:30

Українським біженцям у Польщі - приготуватися. Місцевий уряд планує серйозні зміни, зокрема скасування деяких популярних виплат. Які пільги поляки хочуть прибрати, а які залишаться? А також про те, як різні країни Європи борються за українських біженці...

Сума неприємно здивує! Яку пенсію можна отримати із зарплатою вдвічі вищою за середню

субота, 18 травень 2024, 6:47

В Україні із зарплатою вдвічі вищою за середню (це понад 33 тис. грн за даними Пенсійного фонду) можна отримати пенсію у розмірі 9 491,5 грн. Така пенсія можлива за умови наявності 35 років стажу. Про це йдеться у публікації OBOZ.UA. Так, згідно з оста...