Найбільший нафтотрейдер відмовився від Росії: У Байдена знайшли спосіб позбавитися енергоресурсів агресора

Найбільший у світі нафтотрейдер Vitol Group до кінця 2022 року припинить торгувати російською нафтою. Водночас, щоб подолати зростання цін на нафтопродукти, президент США Джо Байден стимулював вивільнення з резервів 60 млн тонн барелів нафти на добу із запасів 30 країн, передають Патріоти України.

Як повідомляє Bloomberg, відмова від російської нафти відбуватиметься поступово. "Обсяги російської нафти, що переробляється Vitol, значно скоротяться у другому кварталі, оскільки поточні контрактні зобов'язання скорочуються. Компанія має намір припинити торгівлю сирою нафтою та нафтопродуктами, якщо не буде зазначено інше, і ми очікуємо, що це буде завершено до кінця 2022 року", – наводить агентство заяву представника компанії.

Компанія є одним з великих у світі нафтотрейдерів з продажу вуглеводнів поряд з Trafigura, Glencore та Gunvor. Раніше британсько-нідерландська нафтогазова компанія Shell заявила про намір відмовити від участі у всіх нафтогазових проектах у Росії.

У той же час президент Байден на своїй сторінці в Twitter написав: "щоб допомогти впоратися з цим путінським підвищенням цін, я санкціонував випуск 1 мільйона барелів на день протягом наступних 6 місяців з нашого стратегічного нафтового резерву, і більше 30 країн погодилися вивільнити додатково 60 мільйонів барелів".

Пастка закривається: Російська економіка наблизилась до краху ближче, ніж здається, - аналітик

п’ятниця, 17 травень 2024, 8:15

Російська економіка не може вічно уникати кризи, і вона стає все більш вразливою до потрясінь, пише експерт з російської економіки та дослідник Центру аналізу європейської політики Олександр Коляндр. Зазначається, що російська економіка продемонструвал...

Мідь подорожчала до максимуму за два роки. Чому це добрий сигнал світу

п’ятниця, 17 травень 2024, 5:58

Ф’ючерси на мідь на товарній біржі в Нью-Йорку зросли до максимуму з квітня 2022 року – до 5,02 дол за фунт, і до 10 185 дол – на Лондонській біржі металів. Ціни залишаються високими на тлі будівництва центрів обробки даних і подальшої електрифікації с...