Ціни на продукти в Україні протягом року майже весь час збільшувалися і м'ясо не виняток. Воно в середньому додало в ціні 10%, передають Патріоти України.
В Інституті аграрної економіки повідомили 24 Каналу, що з початку поточного року найбільше зросла ціна на яловичий гуляш - на 20,9% до 301,32 гривні за кілограм.
Як змінилися ціни на інші види м'яса:
При цьому на інші види м'яса ціни впали на 1,1 - 9,7%. Так, свиняча грудинка подешевшала на 1,1% - до 179,29 грн/кг, а ціни на сало впали на 9,7% - до 234 грн/кг.
Провідна наукова співробітниця відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Інституту аграрної економіки Наталя Копитець зазначила, що скорочення поголів'я великої рогатої худоби та, як наслідок, пропозиції яловичини й телятини зумовлюють зростання цін на неї.
"Зі свининою ситуація значно краща. Промислове виробництво свинини у 2024 році зросло, а отже, збільшилася і пропозиція цього виду м'яса в роздрібній торгівлі. Це, своєю чергою, призвело до зниження роздрібних цін на окремі види м'яса свиней і сало", - пояснила експертка.
Крім того, вона вказала, що м'ясо також дорожчає через високі ціни на корми, пальне та енергоресурси. Таким чином, наприкінці осені ще на 5% може подорожчати яловичина, свинина і курятина.
В Україні різко здорожчала картопля. Нині на великому гуртовому сільгоспринку "Шувар" її продають у середньому по 24,3 грн/кг, що одразу на 170% вище, ніж було в цей час рік тому – тоді ціна була на рівні 9 грн/кг. Про це OBOZ.UA розповіла керівниця ві...
Мінагрополітики називає причиною подорожчання яєць сезонний фактор, а також зростання цін на корми. Про це в коментарі Суспільному розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, передають Патріоти України. Сезонн...