Нардепи виступили за підвищення податку, який сплачують усі українці: Ось про що сперечаються з Мінфіном

В Україні навіть на етапі фінального розгляду законопроєкту про підвищення податків точаться суперечки про те, чи слід піднімати податок, який сплачують усі, – ПДВ (податок на додану вартість) – разом із підвищенням військового збору або навіть замість нього. За зміну ПДВ виступила низка народних депутатів, зокрема з ключових комітетів, проти – у Мінфіні, передають Патріоти України.

Зокрема, 2 жовтня за варіант підвищення ПДВ висловився голова комітету Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. ("Слуга народу"). На його думку, підвищувати треба і військовий збір, і ПДВ, але не інші податки, хоча така норма не передбачена у поточному законопроєкті.

"Були аргументи за, були аргументи проти. Були сумні очі Мінфіну – я розумію цей погляд і положення, в якому опинився Мінфін. Політично, на рівні команди, було прийнято рішення, що ми залишаємо саме цей податок (стандартну ставку ПДВ. – Ред.)... Але якби ви мене запитали, з урахуванням потреб бюджету зараз, у реальній ситуації, а не для того, щоб зібрати лайки, то необхідно піднімати і військовий збір, і ПДВ, не чіпаючи інших податків" – сказав нардеп.

Він також зазначав, що плани при цьому можуть змінитися, якщо витрати держбюджету збільшуватимуться. "Зараз ми бачимо, що немає підстав підвищувати ПДВ, але не виключаємо, що вони з'являться в майбутньому... А це майбутнє може бути і через місяць чи пізніше... Може, з'явиться відповідна пропозиція від уряду. Без неї ми нічого не робитимемо", – говорив Гетманцев.

Його перший заступник у податковому комітеті Ярослав Железняк ("Голос") вважає, що зростання ПДВ було б більш справедливим, ніж підвищення військового збору. "Потрібно збалансувати підвищення військового збору з підвищенням ПДВ. Відповідно, умовно, військовий збір або залишити який є, або підвищити його до 3%, тобто з 1,5% до 3% (а не до 5%, як пропонується зараз. –) Ред.). А компенсатор – це підвищення ПДВ на 1-2% відсотка", – розповів Железняк в інтерв'ю OBOZ.UA.

"Я вважаю, що це справедливіше... ПДВ платить кожен, а значить, військовий збір платять лише ті, хто офіційно працює. Навіть з точки зору, умовно, якщо ви вирішите поїхати маршруткою, то з ПДВ ви заплатите гривню. Якщо ви вирішите поїхати яким-небудь багатолітровим мерседесом, то, відповідно, вам потрібно буде заправити його. І ви значно більше за цей податок заплатите на момент заправки палива або коли купували цю машину", – пояснив Железняк.

Він нагадав, що ПДВ – це податок на споживання. "Що більше ви споживаєте, що дорожчі товари ви споживаєте, то більше ви його заплатите. Тому мені здається, що, по-перше, нам, як державі, його значно легше адмініструвати. А з іншого боку, це більш справедливо, ніж обкладати податком знову білі зарплати", – упевнений Желєзняк.

Про підвищення ПДВ також говорила голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Роксолана Підласа ("Слуга народу"). Вона зазначала, що Міжнародний валютний фонд (МВФ) вимагає від України підвищення ПДВ на 2% у разі зростання видатків без відповідного збільшення доходів у бюджеті 2025 року, вже погодженого із фондом.

А ось міністр фінансів Сергій Марченко ще влітку розкритикував ідею замість підвищення збирання підняти податок на додану вартість. За словами Марченка, зростання ПДВ автоматично підвищить ціни на всі товари та вдарить по незахищеним верствам населення, наприклад пенсіонерам.

Вас може зацікавити:Кабмін хоче "заморозити" пенсії: у кого можуть забрати виплати і як відреагували пенсіонери

Вас може зацікавити:У багатьох містах України зникли горобці: чому орнітологи б'ють на сполох

"З приводу ПДВ була довга дискусія. ПДВ платять усі. І збільшення ставки автоматично вплинуло б на вартість товарів, що реалізуються. Справді, це був один із варіантів, який ми обговорювали... Ключовий негатив – це зростання цін на всі групи товарів, особливо на товари першої необхідності", – заявив міністр в інтерв'ю.

Тому, за його словами, урядовий план передбачає, що "податки не зростуть для незахищених категорій людей". Зокрема, Марченко говорить про пенсіонерів та дітей. "Умовно кажучи, навіть діти та пенсіонери купують і споживають продукти харчування. Зараз наші заходи не стосуватимуться безпосередньо пенсіонерів, а це 10,2 млн громадян", – пояснив міністр.

Станом на 2024 рік основна ставка ПДВ в Україні становить 20%. Однак у медичній сфері застосовується знижена ставка 7%, а для деяких платників існує повністю пільгова ставка ПДВ 0% (вона застосовується, наприклад, до експортних операцій, низки товарів та послуг для армії тощо). Безпосередньо ПДВ оподатковуються підприємці-зареєстровані платники ПДВ, але опосередковано його сплачують усі споживачі товарів чи послуг.

Нардепи виступили за підвищення податку, який сплачують усі українці: Ось про що сперечаються з Мінфіном

четвер, 3 жовтень 2024, 23:40

В Україні навіть на етапі фінального розгляду законопроєкту про підвищення податків точаться суперечки про те, чи слід піднімати податок, який сплачують усі, – ПДВ (податок на додану вартість) – разом із підвищенням військового збору або навіть замість...

Субсидії на опалювальний сезон: кому доведеться їх оформляти з нуля і як це простіше зробити

четвер, 3 жовтень 2024, 22:25

З 1 жовтня розпочався період призначення субсидій на оплату комунальних послуг на весь термін опалювального сезону, тобто той, хто отримав її до 30 листопада, зможе оплачувати комуналку за допомогою держави. При цьому ті, хто вже отримує субсидію, може...