"Нас це не стосується": У Росії відреагували на Газову директиву ЄС проти "Північного потоку-2"

Російські високопосадовці щиро вірять або роблять вигляд, що вірять у те, що ніхто не може стати їхнім планам на заваді.

Олександр Новак. Фото: Uznayvse.

Міністр енергетики Росії Олександр Новак вважає, що нова редакція Газової директиви ЄС, швидше за все, не вплине на реалізацію "Північного потоку-2". Новак сказав, що ще не завершені всі процедури щодо ухвалення Газової директиви, інформують Патріоти України із посиланням на ТАСС.

Він вважає, що треба дочекатися проходження всіх законодавчих процедур. "Виходячи з того проекту, який розглядався, можна зазначити, що проект ("Північний потік - 2" – ред.) буде реалізовуватися і в рамках цього нового законодавства. Ці вимоги законодавства будуть виконуватися", – додав Новак.

Міністр наголосив, що "зараз можна говорити про загальні параметри, закладені в директиві, виходячи з того, що там прописано, це не повинно стати обмеженням для реалізації цього проекту".

Європарламент затвердив газову директиву проти “Північного потоку-2”: що це означає проти "Північного потоку-2". Вона поширює дію європейського енергетичного законодавства на морські газопроводи, зокрема "Північний потік-2", який Росія будує в обхід України.

Що передбачають зміни до Газової директиви?

Вони передбачають поширення дії Газової директиви на газопроводи з третіх країн лише на ті секції, які розташовані на території країни, де труба підключається до газотранспортної системи Євросоюзу. У ситуації з "Північним потоком-2" це означатиме, що за застосування правил ЄС до цього газогону відповідатиме, під наглядом Єврокомісії, – Німеччина. Тобто, Газпром не може бути єдиною компанією, яка користується трубопроводом.

До слова, дочірня компанія російського Газпрому, яка займається будівництвом морського газопроводу в обхід України "Північного потоку-2" вивчає можливість ухилитися від нової європейської газової директиви.

Чим загрожує рішення Газпрому? Якщо нову дочірню компанію створять та передадуть їй останні 50 кілометрів морського газопроводу, які передують виходу труб на берег Німеччини, то європейська газова директива не зможе поширюватися на весь "Північний потік-2", а сам Газпром зможе зберегти повний контроль над трубопроводом.

Ситуація змінилась: В Україні обвалилися ціни на овоч, який купують усі

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:59

В Україні подешевшала картопля. Знову українські виробники картоплі змушені знижувати ціни на свою продукцію, передають Патріоти України з посиланням на East Fruit. За словами ключових гравців ринку, на цьому тижні пропозиція картоплі лишалася високою...

В Україні для кількох категорій скасували плату за доставку газу? Все, що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:30

Більшість споживачів газу найближчим часом сплачуватимуть за газ, як і раніше, за старими тарифами, передають Патріоти України. Варто пам'ятати, що окремо потрібно сплачувати за «блакитне» паливо і за його доставку. Щодо останнього платежу у мережі н...