Наслідки війни з Росією: Експерт сказала, чи загрожує Україні дефіцит деяких овочів

Окупація територій з великою кількістю теплиць не призведе до дефіциту тепличних овочів. Про це наголосила аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин, передають Патріоти України.

"Тепличні господарства розташовані по всій території України. Їх сукупна площа становить 6,4 тис. га, і у 2021 році вони змогли виростити 490 тис. т різних овочів. Беззаперечними лідерами за обсягами вирощування були огірки та помідори (48% та 47% врожаю відповідно)", - зазначила експерт.

Вона також додала, що найбільші площі під теплицями знаходяться в Запорізькій (19% всіх площ під теплицями), Херсонській (11%) та Тернопільській областях (11%). І хоча частина територій з великою кількістю теплиць знаходиться під тимчасовою окупацією (Херсонська та Запорізькі області), це не призведе до дефіциту тепличних овочів. Варто врахувати, що зараз зменшений і загальний фонд споживання через значну міграцію українців за кордон через війну в Україні.

"Практично повна відсутність імпортних надходжень ранніх овочів та висока вартість газу, що використовується для обігріву теплиць, призвела до доволі високої вартості ранніх овочів в Україні цієї весни. Однак ціни почнуть поступово знижуватися у міру збільшення пропозицій овочів відкритого ґрунту", - підсумувала Литвин.

Зростання цін в Україні прискориться: Нацбанк оновив прогноз з інфляції

п’ятниця, 3 травень 2024, 15:45

Темпи зростання споживчих цін в Україні впали до 3,2% р/р у березні, що суттєво нижче прогнозу НБУ. Інфляція прискориться вже найближчим часом, передають Патріоти України з посиланням на "Інфляційний звіт" Національного банку України (квітень 2024 року...

Частині українців можуть списати борги за газ: Ось що потрібно зробити

п’ятниця, 3 травень 2024, 11:28

У наші нелегкі воєнні часи нерідко виникають ситуації, коли люди виїжджають за кордон чи в іншу область. Або ж залишаються вдома, але мають іншу нерухомість, яка стоять пусткою, передають Патріоти України. Виявляється в подібних випадках українці мож...