Настали складні часи: У яких випадках українцям можна не платити за "комуналку"

Через війну фінансове становище багатьох українців значно погіршилося і деяким важко оплатити навіть комунальні послуги, незважаючи на діючий мораторій на підвищення тарифів на тепло для населення, передають Патріоти України.

Юристи організації «Право на захист» розповіли, у якому випадку громадяни можуть бути звільнені від сплати комунальних послуг.

З 24 лютого 2022 року і до припинення чи скасування воєнного стану в Україні уряд постановою від 05.03.2022 № 206 заборонив:

  • нарахування та стягнення штрафів, пені, інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги;
  • припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі.

Експерти підкреслили, що цими змінами не передбачено звільнення від обов’язку сплатити за спожиті комунальні послуги. Стосується це і тих українців, що проживали або досі проживають у зоні ведення бойових дій. Борги у такому випадку будуть накопичуватися, але пеню та штрафи в умовах воєнного стану не нараховуватимуть і постачання послуг не припинятимуть.

Що стостується людей, які були вимушені покинути свої домівки, то вони можуть розраховувати на зменшення або звільнення від сплати житлово-комунальних послуг. Так, відповідно до ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» громадяни мають право на:

  • зменшення розміру плати за житлово-комунальні послуги у разі їх ненадання, надання не в повному обсязі або зниження їхньої якості;
  • неоплату вартості комунальних послуг у разі їх невикористання за період тимчасової відсутності в житлі споживача та інших осіб понад 30 календарних днів, за умови документального підтвердження (крім постачання теплової енергії та послуги управління багатоквартирним будинком).

В останньому випадку є декілька важливих нюансів:

  • звільнення від оплати можливо лише в разі, якщо помешкання не обладнані лічильниками (за їх наявності – необхідно раз на місяць подавати попередні показання);
  • у будь-якому разі підлягають оплаті послуги з управління багатоквартирним будинком та постачання теплової енергії.

У разі відсутності у помешканні понад 30 днів, необхідно звернутися до надавачів послуг із письмовою заявою, в якій обов’язково слід вказати прізвище, ім’я та по батькові, адресу реєстрації, місця фактичного проживання, телефон та підстави звільнення від оплати послуг. Таку заяву варто супроводити одним із документів, що підтверджують:

  • службу в ЗСУ;
  • реєстрацію внутрішньо переміщеною особою;
  • проходження лікування тощо;

Період перерахунку складає один місяць.

Спеціалісти радять громодянам, щ обули змушені покинуте своє житло, звернутися до надавачів комунальних послуг письмово із викладенням обставин, посилаючись на ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», при цьому додати копію довідки ВПО, що підтверджує їх відсутність і факт того, що вони не користувалися послугою (додатково можна надати відповідний акт ОСББ, депутата сільради тощо про те, що особи дійсно мешкали весь час за адресою реєстрації ВПО), з проханням не здійснювати нарахування, дивлячись на вищевказані обставини.

Вирішили зекономити? Експерт пояснив, що не так з січневим перерахунком пенсій в Україні

вівторок, 23 квітень 2024, 11:30

Незалежний консультант Сергій Коробкін, який роз'яснює положення пенсійного законодавства, розповів, чому з початку року прожитковий мінімум і мінімальна зарплата збільшилися, а індексацію пенсій проводять лише у березні, передають Патріоти України. Я...

А ви це знали? Українцям розповіли, як довго потрібно зберігати паперові платіжки за електрику

вівторок, 23 квітень 2024, 11:22

Не виключено, що невдовзі українцям платіжки за комунальні послуги будуть надходити лише в електронному варіанті, передають Патріоти України. Те, що паперові документи потрібно зберігати протягом трьох років, у компанії YASNO назвали «міфом», відзначи...