Нацбанк готується до скасування фіксованого курсу долара: Стало відомо, як може обвалитися гривня

Нацбанк поступово зніматиме обмеження на валютному ринку. Підсумком має стати повна лібералізація ринку валют і повернення до плаваючого долара. При цьому гривня неминуче девальвує, передають Патріоти України.

Однак сьогодні неможливо передбачити, наскільки відчутно зросте курс долара.Можливий розвиток ситуації на валютному ринку прокоментував глава департаменту R&D Capital Times Артем Щербина.

Отже, Нацбанк буде змушений відмовлятися від фіксованого курсу долара. Вільний ринок валют – одна з умов, висунутих перед Україною МВФ. Звичайно, відмова від фіксованого курсу долара не відбудеться відразу. Нацбанк поступово зніматиме обмеження на ринку, перш ніж остаточно відпустить долар на волю.

Вже до кінця нинішнього року НБУ, ймовірно, зробить три кроки на шляху лібералізації валютного ринку, каже Артем Щербина:

  • дозволить юридичним особам обслуговувати свої боргові зобов'язання у валюті;
  • запровадить продаж безготівкової валюти за ринковим курсом;
  • зменшить облікову ставку до діапазону 20-23% річних.

Вжиті заходи дозволять уже наступного року повернути повну свободу ринку валют. Якщо, звичайно, не трапиться, нічого надзвичайного.

"Поки ми знаходимося в лещатах, але зняття обмежень впливатиме на валютний ринок. Дуже довго у нас були обмеження, і ми не знаємо, як він відреагує, коли їх буде знято, яким буде попит на валюту", - каже Щербина.

Навряд чи хтось зараз візьметься зі стовідсотковою гарантією передбачити, як поведеться ринок валют, яким буде курс долара, і наскільки просяде гривня. Можна достовірно стверджувати лише деякі факти: гривня неминуче просяде, курс долара зросте, інфляція пришвидшиться.

Артем Щербина прогнозує, що за підсумками 2024 року курс долара становитиме близько 43 гривень. Це відчутно вище за теперішній курс, але це не критично

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...

Залишать без грошей? Усім ВПО в Україні готують перевірки виплат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:48

У Україні заплановано провести перевірку виплат допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Ця перевірка включатиме порівняння інформації, яку реципієнти надали для отримання допомоги, з даними, що надаються Міністерством соціальної політики та іншим...