"Національний кешбек": Як отримувати до 3000 грн на місяць за покупки в магазинах і що варто знати

В Україні від 2 вересня стартувала програма виплат національного кешбеку. Щоб отримати на спеціальну картку 10% від вартості куплених українських тпередають Патріоти України.оварів, потрібно зареєструватися через Дію. Максимальна сума кешбеку на місяць – 3000 грн,

При цьому в Міністерстві економіки очікують, що в середньому українці отримуватимуть 500 грн. OBOZ.UA розповідає про те, що потрібно знати про програму.

"Відсьогодні кешбек нараховують 9 торгових мереж, в процесі тестування ще близько 40 закладів торгівлі. ... Кешбек вже доступний на 38 тисяч товарів від 600 локальних виробників. Серед них продукти харчування, ліки, одяг, побутова хімія і косметика, господарські товари, будівельні матеріали, меблі, іграшки і багато інших українського виробництва", – повідомили 2 вересня в Кабінеті міністрів.

Слід відразу враховувати, що мінімальна сума кешбеку на місяць – 2 грн, максимальна – 3000 грн. "Розрахунково середній розмір кешбеку може становити близько 500 грн на особу на етапі, коли суттєва кількість виробників уже буде повноцінно брати участь у проєкті. У перші місяці очікуємо менше через поступове приєднання виробників", – розповіли в Мінекономіки.

При цьому, як уточнив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, перший місяць програма працюватиме у форматі бета-тесту. Відповідно, повноцінний старт нацкешбеку відбудеться з 2 жовтня.

До цього моменту до програми приєднуватимуться нові торгові мережі та магазини. Також перевірятиметься робота технічних систем, що забезпечують роботу проєкту

Як покупцю стати учасником програми кешбеку

З 2 вересня потрібно оформити картку, на яку держава перераховуватиме кошти. Картка може бути віртуальною або фізичною. У день старту програми у ній вже брали участь такі банки: ПриватБанк, Сенс Банк, ПУМБ, А-Банк, "Глобус", УкрСиббанк, Акордбанк (список буде розширюватися).

Також знадобиться надати дозвіл на передачу даних про транзакцію з обраних карток (можуть бути картки різних банків, не тільки зазначених вище) під час купівлі товарів у магазинах, що приєдналися до програми. Це можна зробити у банківському застосунку або у банку.

Після цього слід оновити мобільний застосунок Дія. У "Послугах" потрібно обрати "Національний кешбек" та зареєструвати спеціальну картку.

Як отримати кешбек на спецкартку та як використовувати гроші

  • Купуйте товари від українських виробників, які беруть участь у програмі, у магазинах, що підтримують кешбек (список товарів, на які поширюється кешбек, публікуватиметься на офіційному сайті держпрограми "Зроблено в Україні");
  • сплатіть покупку банківською карткою, для якої оформляли дозвіл про передачу даних;
  • отримайте 10% кешбеку від покупки українського товару на спеціальний рахунок.

Кешбек діє на товари українського виробництва, що беруть участь у програмі, крім підакцизних (пальне, тютюн та міцний алкоголь). Також кешбек поширюється на ліки українського виробництва, вино без додавання спирту і медові напої.

Використовувати нарахування можна до 31 січня 2025 року. Накопичені за місяць кошти нараховуватимуть на картку раз на місяць до 20 числа наступного місяця. Тобто кешбек за товари, придбані у вересні, надійде на рахунок до 20 жовтня.

Перевести в готівку кешбек не вийде. Його можна лише витратити безготівкою на певні товари та послуги:

  • медицина;
  • комуналка;
  • мобільний зв'язок;
  • деякі розваги (кіно, спорт, заклади харчування);
  • квитки на транспорт;
  • військові облігації;
  • донати на ЗСУ.

До речі, раніше у найбільших мережах супермаркетів уже заявили, що приєднаються до держпрограми. Втім отримуватимуть кешбек не всі покупці, а ті, що й самі зареєструються в програмі. Крім того, доплачуватимуть за купівлю лише тих товарів, чиї виробники приєдналися до нацкешбеку.

Зокрема, про рішення найбільших торгових мереж розповіла виконавча директорка Ukrainian Food Retail Alliance (UFRA) Наталія Петровська, пише Forbes. За її словами, офіційно приєднуються до програми та її бета-тестування торгові мережі "АТБ", "Сільпо", "Новус", "Варус", "Ашан".

Розмитнення авто в Україні: Чи існують пільги і що треба знати

середа, 4 вересень 2024, 18:56

Українці можуть купити авто за кордоном, але для цього потрібно його розмитнити. Нині пільг на цей процес майже немає, передають Патріоти України. Для українців відмінили пільгу на розмитнення авто і тепер цей процес знову платний. Проте авто для війсь...

В Україні посилять пенсійні правила: Ось хто більше не зможе вчасно отримувати виплату

середа, 4 вересень 2024, 18:43

В Україні пенсійні правила посилять з 1 січня 2025-го. Це відбудеться в межах змін, що було ухвалено ще в 2017-му. В результаті ще більше українців не зможе вийти вчасно на пенсію (тобто в 60 років), передають Патріоти України. Як йдеться в матеріалі O...