Навіть "собачої будки" не залишили: "ПриватБанк" - це була "піраміда... Не знаю, як так можна, коли в банк внесли 155 мільярдів - там навіть не діра в капіталі була, там не було активів", - Гонтарева

Всі транші рефінансування для порятунку Приватбанку від НБУ зникли безслідно. Тепер Коломойський хоче, щоб йому повернули банк, в котрий держава влила 155 млрд, рятуючи фінансовий сектор України від колапсу, а 20 млн. громадян - від втрати заощаджень.

Валерія Гонтарева. Фото: liga.net.

Екс-глава Національного банку України Валерія Гонтарева заявила, що напередодні націоналізації "Приватбанку" в ньому не було жодних активів. Про це вона розповіла в інтерв'ю, передають Патріоти України.

"Я - банкір, який працює за Базельськими принципами, який для всіх банків робив однаковий стрес-тест, однакові критерії, всіх однаково змушував докапіталізувати їхні структури. Програма рекапіталізації була однаковою для всіх, підкреслюю", - заявила Гонтарева, відповідаючи на запитання, чи намагалися колишні власники з нею домовитися ще на етапі націоналізації Привату.

"Я не знаю, як так можна, коли в банк внесли 155 мільярдів - там навіть не діра в капіталі була, там не було активів. Пам'ятаєте він казав, що Порошенко хотів відібрати у нього "1+1"? Після цього виходить Ткаченко і каже, що каналу "1+1" ніколи не було в заставі "Приватбанку". Так ось, в цьому банку не те що "1+1" не було, там навіть елементарно жодної заправної станції не було! Не було активів взагалі. Це була "піраміда". А тепер у новому інтерв'ю він уже розповідає, що Гонтарева - месія, яка увійшла в змову з американцями і вирішила вбити олігархів", - розповіла ексглава НБУ.

Вона зазначила, що скасувати націоналізацію просто. "Достатньо рішення суду. А наші суди ви знаєте. Якщо Коломойський ухвалював три рішення в один день ще до першого туру виборів - про націоналізацію, персональні гарантії та пов'язаних осіб, то що йому заважає отримати інші рішення суду, такі ж "липові"? Якщо націоналізація визнається рішенням суду недійсною, робиться реституція, тобто держава забирає 155 мільярдів, і на цьому місці утворюється діра. Нацбанк же не може нічого націоналізувати, Нацбанк може тільки визнати банк неплатоспроможним. Тому є два варіанти: для великих системних банків - звертатися до Мінфіну за націоналізацією, для несистемних - звертатися до Фонду гарантування вкладів. Рожкова сказала ще пів року тому в інтерв'ю, що Нацбанк звертатиметься за повторною націоналізацією. Питання тепер до Мінфіну, чи погодиться він на повторну націоналізацію", - резюмувала Гонтарева.

Джерело: LB.ua

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...