Названо фахівців, яких ChatGPT замінить першими: Кому готуватися з речами на вихід

Впровадження штучного інтелекту в усі сфери людської діяльності просувається загрозливими темпами. Робота, яка ще вчора вважалася посильною лише людині, вже успішно виконується машинним інтелектом. Загалом підраховано, що найближчим часом ChatGPT зможе замінити по всьому світу як мінімум 300 мільйонів працівників,, передають Патріоти України.

За висновками аналітиків банку Goldman Sachs, застосування штучного інтелекту може призвести до вивільнення працівників у багатьох сферах діяльності. Причому "під ніж" підуть переважно робочі місця, зайняті фахівцями розумової праці. Вони не зможуть гідно конкурувати зі ШІ, який набагато швидше мислить і робить висновки, має енциклопедичні знання, не хворіє, не потребує вихідних і не проситься у відпустку.

Згідно з приблизними підрахунками, через ШІ вже найближчим часом можуть залишитися без роботи близько 300 млн "білих комірців" по всьому світу. Найбільш схильні до впливу нейромережі такі сфери діяльності:

Автоматизувати частково або повністю завдяки впровадженню ChatGPT можна 1016 професій. Тобто, важко назвати професію, в яку він не зміг би запустити свої нейронні "щупальця" і не посунути людину. Якщо штучний інтелект здатний хоча б удвічі скоротити час, який потрібен виконання завдання людині, то він цілком може працювати замість людини.

Фахівці, які проводили дослідження (чи не ChatGPT чи їм допомагав? - авт), дійшли висновку, що 80% працюючих американців могли би перекласти 10% своїх обов'язків "на плечі" нейромережі, а 19% працівників можуть віддати нейронці половину своєї роботи.

Хто може першим впасти "жертвою" всесильного ChatGPT?

Аналітики вважають, що першими можуть потрапити під скорочення працівники таких спеціальностей:

  • юристи;
  • фінансисти і страховики;
  • вчителі, особливо історики та філологи.

Звісно, це лише ті сфери, в яких можна замінити майже 100% працівників на машинний розум. Однак є багато інших робочих місць, на яких ChatGPT також впорався би набагато ефективніше і краще, ніж людина.

Однак в усьому машина поки що не може замінити людину

У багатьох професіях, крім мізків, грає велику роль людський чинник. Наприклад, вміння "зчитувати між рядками" емоції та почуття іншої людини, співчувати та входити у становище, нарешті, харизма – це якості, які притаманні лише людині з плоті і крові. І в деяких професіях вони незамінні. Хоча б у тій самій педагогічній діяльності, або в медицині, і навіть частково в юриспруденції.

Отже, повністю замінити людину в жодній сфері ChatGPT поки що не зможе. Але при цьому він може взяти на себе більшу частину рутинної роботи і таким чином витіснити значну частину працівників. Загалом, у використанні ШІ останнім часом виникає не стільки технічних, як етичних проблем, які потрібно вирішувати.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...