Названо ТОП-10 найбільш високооплачуваних професій в Україні - деякі отримують і по 80 тис. грн

Стів Джобс на своїй першій роботі отримував $5 на годину. На посаді виконавчого директора Apple він офіційно заробляв ще менше - $1 на рік. Але при цьому міг собі дозволити майже все, адже накопичив великий капітал за минулі роки. Українці навряд чи можуть похвалитися тим же: зараз у середньому зарплата в країні становить близько 12,3 тис. грн на місяць (або трохи менше $ 450), передають Патріоти України.

The Page дізналося, де в Україні платять більше і на яку максимальну зарплату можуть розраховувати претенденти, щоб накопичити власний капітал. Ми склали власний топ-10 найбільш високооплачуваних професій в Україні.

Для початку трохи статистики. За даними Держстату України, медіанна зарплата в січні 2021 року на 15% перевищила показники минулого року. Карантин вніс свої корективи в український ринок праці. До початку березня в Україні офіційно зареєстрували майже 490 тис. безробітних. Це на 30% перевищує минулорічну статистику.

За даними сервісу з пошуку роботи grc.ua (в минулому HeadHunter), п'ятірку лідерів за рівнем заробітної плати в Україні очолює IТ і телеком. Середній рівень заробітної плати в цій галузі - близько 59 тис. грн. На другому місці опинився топ-менеджмент з середньою зарплатою в 47,5 тис. грн, незалежно від сфери діяльності. Далі - спорт і фітнес (40,7 тис. грн), банківська сфера (30,9 тис. грн) і будівництво (30,3 тис. грн).

Як пояснила виконавчий директор grc.ua Катерина Окунська, в цих сферах є також позиції з більшим чи меншим рівнем компенсації. Тобто розмір заробітної плати в кожній сфері залежить від кількості запропонованих вакансій: чим їх більше, тим гостріше стає боротьба роботодавців за професійних робітників. Тому в сферах з високою конкуренцією значно вища зарплата. Серед інших чинників - навички кандидата, володіння іноземними мовами, проходження професійних курсів, наявність дипломів (таких як МВА), досвід роботи та інше.

Наприклад, кар'єру в ІТ зазвичай починають з підтримки. У такому випадку співробітник в середньому може розраховувати на зарплату від 14,3 тис. грн. Тоді як медіанна зарплата для розробника - 67,4 тис. грн.

У Київському міському центрі зайнятості зазначають, що існує певний дисбаланс між пошуковими системами і вакансіями. Зазвичай ті, хто шукає роботу, мають вищу освіту, тоді як більшість вакансій розраховані на робочі спеціальності.

Вільні місця в столиці переважають в сфері адміністративного обслуговування, держуправління і оборони, соцстрахування, транспорту, складського господарства, поштової та кур'єрської діяльності та освіти. Менше вакансій - у сфері інформації та телекомунікацій. Найбільший попит у Києві виникає в сферах інформації та телекомунікацій - по 25 претендентів, а також фінансової і страхової діяльності - 12 осіб на вакансію.В IТ зараз найбільш популярні ті фахівці, які вміють програмувати на Java, Python, C ++. Однак і винагороду за свою працю вони отримують відповідну. За даними rabota.ua, найвищу медіанну зарплату у 2021 році серед усіх сфер діяльності в Україні має Senior C ++ developer - 112 тис. грн. Трохи менше отримують Senior Python developer - 100 тис. грн, Senior Front-End developer - 95 тис. грн і Senior HTML developer - 94 тис. грн. Завершує список Senior Java Developer: в середньому вони отримують 90 тис. грн.

Топ-10 найбільш високооплачуваних професій в Україні:

  • IТ-розробник. В середньому отримує від 45 тис. грн.
  • Стоматолог. Середня зарплата в Україні за різними оцінками становить 20-23 тис. грн. Деякі приватні клініки пропонують 50-80 тис. грн.
  • Співробітник авіації. Медіанна заробітна плата для пілота - 35 тис. грн, для бортпровідника - 50 тис. грн.
  • Медіабайер. Це фахівець, який розміщує і просуває рекламну продукцію на різних інформаційних майданчиках. Медіана для медіабайеру по Україні становить 30-40 тис. грн, а в Києві його зарплата може досягати 49 тис. грн і вище.
  • Комерційний директор. Він відповідає за комерційну політику компанії, керує відділом продажів, розробляє стратегію і плани збуту продукції, здійснює контроль за їх виконанням. Зарплата - 30 тис. грн і більше.
  • Національний менеджер. Його обов'язки - розробка і впровадження стратегій розвитку продажів. Середня заробітна плата по Україні складає 30 тис. грн.
  • Фінансовий директор. Він відповідальний за управління фінансовими потоками бізнесу, фінансове планування і звітність. Залежно від компанії, зарплата фіндиректора може значно перевищувати медіану в 29 тис. грн.
  • Біржовий брокер. Його також називають брокером з цінних паперів. Це професійний посередник в укладанні угод на фондовому ринку. Він купує цінні папери і продає на вимогу клієнта - інвестора. Медіанна зарплата для такого фахівця - 30 тис. грн.
  • Трейдер. Це учасник біржової торгівлі, який купує пакети акцій, валют та інших активів за однією ціною і перепродує їх за вищою. В середньому трейдер отримує близько 30 тис. грн.
  • Будівельник. Середня зарплата в Україні становить 20 тис. грн. Але на великих проектах можна заробити набагато більше - від 50 тис. грн.

За статистикою work.ua, найвищу медіанну заробітну плату отримують в Києві - близько 16 тис. грн. Наздоганяють столицю Одеса (середня зарплата тут становить 14 тис. грн), Дніпро (13,5 тис. Грн), Харків (13 тис. грн) і Львів (12,5 тис. грн).

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...