НБУ доручив ПриватБанку, Ощадбанку та іншим ретельно перевірити своїх клієнтів

ПриватБанк, Ощадбанк та інші фінансові установи повинні будуть ретельно перевірити своїх клієнтів щодо їхньої належності до санкційних списків. передають Патріоти України.

При цьому банкам доведеться знайти золоту середину для стосунків із такими клієнтами: аби не втратити своєї репутації і продовжити їхнє обслуговуванняНБУ доручив банкам ретельно перевірити своїх клієнтів щодо виявлення підсанкційних осіб. При цьому Нацбанк не вимагає, щоби банки відмовляти таким клієнтам в обслуговуванні, але водночас закликає їх бути з ними дуже обережними.

Як працювати з клієнтами, які потрапили до списків санкцій інших держав, розповіли в листі, відправленому НБУ усім банкам, що працюють в Україні.

"Окрім репутаційних ризиків для банку, пов'язаних з обслуговуванням підсанкційних клієнтів, також існують ризики блокування коштів, пов'язані зі здійсненням такими клієнтами угод", – йдеться у листі НБУ.


Тому НБУ рекомендує ПриватБанку, Ощадбанку, а також іншим банкам додати до алгоритму фінансового моніторингу ще й такі пункти:

  • включити до списку критеріїв ризику ознаки застосування санкцій іноземними державами;
  • визначити перелік іноземних держав, санкції яких враховуватимуться при оцінці ризику, пов'язаного з клієнтами;
  • виробити підхід до підтримки ділових відносин із клієнтами, внесеними до іноземних санкційних списків;
  • проводити ретельний моніторинг клієнтів щодо виявлення осіб, включених у санкційні списки.

При цьому в НБУ наголосили, що такий моніторинг клієнтів та виявлення серед них підсанкційних осіб дозволить банкам протистояти легалізації злочинних доходів

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...