НБУ підвищить офіційний курс долара до 40 грн: Українцям повідомили, коли це станеться

До кінця 2022 року офіційний курс долара в Україні залишиться 36,6 гривні. Проте наступного року НБУ його, ймовірно, підвищить до 40 доларів. Швидше за все, це відбудеться ближче до закінчення 2023 року. Такий прогноз щодо курсу долара дала інвесткомпанія ICU, передають Патріоти України.

На думку аналітиків компанії, 2022 рік Україна закінчить з офіційним курсом долара 36,6 гривні, який було встановлено ще в липні нинішнього року. Очевидно таким він буде і на початку 2023 року. Проте вже до кінця 2023 гривня неминуче ослабне, і Нацбанк скоригує офіційний курс до 40,2.

Раніше ICU прогнозувала відчутніше послаблення гривні протягом наступного року. Проте наразі аналітики переглянули свої прогнози. Вони вважають, що курс долара зросте, проте не настільки, як очікувалося.

"Ми вважаємо, що НБУ не поспішатиме послаблювати курс гривні настільки, як ми очікували раніше. Ми зараз прогнозуємо, що до кінця 2023 року офіційний курс долара зросте приблизно до 40 грн, хоча раніше очікували курсу 45 грн", - йдеться в аналітичному прогнозі компанії.

Аналітики ICU також прогнозують зростання валютних резервів НБУ за рахунок зовнішніх надходжень. Очікується, що сума валютного резерву Нацбанку досягне 35 мільярдів доларів.

При цьому національна економіка також зароблятиме гроші, та все ж більше надії – на міжнародну допомогу, оскільки українська економіка не зможе працювати на повну потужність через проблеми з енергопостачанням.

"Загалом же, українська економіка залишатиметься вразливою. Проте водночас досить життєздатною та у значно кращому стані, ніж можна було б очікувати на початку повномасштабної війни", - наголосили аналітики.

Помірне ослаблення гривні не повинно призвести до підвищення тарифів на комуналку. Вони, якщо й зростуть, то незначно, оскільки зростання курсу долара буде невеликим. А зарплати і пенсії українців також зростуть ненабагато. У бюджетників вони взагалі залишаться незмінними, а в інших сферах зростання реальної зарплати не встигатиме за інфляцією.

Таким чином, великих фінансових потрясінь наступного року українцям очікувати не варто. Але на й зростання добробуту також розраховувати не випадає. Та загалом для країни, що воює, українська економіка тримається дуже стійко

Таємна "допомога"? Компанії з Індії та Китаю постачали росіянам отруйне м'ясо

середа, 24 квітень 2024, 17:59

У м'ясі буйволів з Індії, яке в Росії часто видають за яловичину і продають по всій країні, Россільгоспнагляд виявив бактерії групи кишкової палички, а в курячих грудках з Китаю, що поставляються на російський ринок, знайшли сальмонеллу. Про це пише ...

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...