НБУ пояснив причину нестачі валюти у банків і спрогнозував покращення ситуації

Проблема з нестачею готівкової валюти у касах деяких банків немає фундаментальних причин. Про це сказав заступник голови НБУ Юрій Гелетій на брифінгу у четвер, 8 вересня.

За його словами, до війни банки завозили готівкову валюту літаками. Це займало один-два дні від замовлення.

"На жаль, війна зумовила суттєве погіршення ланцюжка поставок. Наразі вони йдуть не літаками, а наземним транспортом. Внаслідок цього зменшилися обсяги, існують фізичні обмеження інкасаторських машин, існує необхідність перезавантаження готівки на кордоні", - сказав Гелетій.
Крім того, Нацбанк провів лібералізацію, дозволивши банкам продавати населенню більше валюти, що спричинило додатковий попит.
Гелетій нагадав, що вчора НБУ обміняв банкам готівкової валюти на 100 млн. доларів. У понеділок регулятор обміняє також євро.
"Ця ситуація має виключно тимчасовий характер. Немає жодних макроекономічних підстав. Банки мають значний запас безготівкової валютної ліквідності: якщо на початок війни це було 5,9 млрд доларів, то зараз це 7,2 млрд доларів", - запевнив він. Нагадаємо, у серпні українці вперше з початку війни купили валюти більше, ніж продали. Чиса купівля валюти населенням минулого місяця становила понад 106 млн доларів.

Україна буде жити з дефіцитом електрики наступні два роки: Експерт дав невтішний прогноз

четвер, 16 травень 2024, 18:50

Навіть якщо усунути певні пошкодження генерації, то наступні два роки українці житимуть з дефіцитом електроенергії. Таку думку висловив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко під час брифінгу. Так, він заявив, що в Україні наявний ві...

Історичний крок: Одна з країн ЄС першою у світі ухвалила закон, який дозволяє передати активи РФ Україні

четвер, 16 травень 2024, 17:56

Естонія ухвалила закон та першою у світі дозволила використовувати активи російських фізичних осіб, які були заморожені через санкції, для відновлення України. За ухвалення закону проголосували 65, проти – троє депутатів Рійгікогу. Про це йдеться на са...