НБУ помилився на 300%: Ось чому прогнози Нацбанку щодо інфляції сильно розходяться з реальністю

Прогнози щодо інфляції, які робить НБУ, не є запевненнями та чимось непорушним. Водночас зараз Україна перебуває в умовах великої невизначеності, що впливає на ці прогнози і може робити їх неточними, передають Патріоти України.

Про це повідомив голова Нацбанку Андрій Пишний. Таким чином, він прокоментував невідповідність прогнозів регулятора реальній ситуації, на яку звернув увагу нардеп від "Слуги народу" Олександр Сова.

Той зазначив, що у 2023 році "в офіційному прогнозі Нацбанк помилився на 300%". А у 2024-му лише за перше півріччя на 160%.

"А це все впливає і на облікову ставку, і на витрати, які прогнозує Мінфін. Коли затверджується державний бюджет", – пояснив суть проблеми нардеп.

У відповідь Пишний зазначив: прогноз оновлюється щонайменше 4 рази на рік. А дані в ньому "ніколи не були запевненнями, це щось висічене на камені".

Вас може зацікавити:"А мені байдуже, хто її співає!" Відомий український поет розповів, як Софія Ротару забрала пісню у Лілії Сандулеси

Вас може зацікавити:Як змінилися і де зараз актори серіалу "Спіймати Кайдаша": Бакланов розлучився, а Федина наближає перемогу України. Фото

За словами голови НБУ, зараз робити якісь прогнози щодо економічної ситуації загалом в країні складно. Адже Україна функціонує "в умовах абсолютної та безпрецентної невизначеності".

"Це ідеальний шторм, коли сукупність негативний обставин і факторів зійшлася в один момент часу і сформувала драматичний ефект абсолютно непередбачуваної дії. Через це невизначеність впливає на всі прогнози", – наголосив глава Нацбанку.

Водночас, нагадаємо, у січні 2023 року НБУ прогнозував, що до кінця року інфляція сягне 18,7%. А за фактом становила 5,1%.

Є в кожному домі! Названо прилади, які найбільше тягнуть електрики

неділя, 7 липень 2024, 10:30

Через складну ситуацію в енергосистемі українців неодноразово закликали економити електроенергію та не вмикати одночасно всі побутові прилади. Енергетики назвали найбільш енерговитратну техніку, яка є в кожному будинку. передають Патріоти України. По в...

Виплати отримають не всі? В Україні проведуть масштабну пенсійну реформу

неділя, 7 липень 2024, 10:00

В Україні в проєкті Стратегії демографічного розвитку анонсують проведення пенсійної реформи. Деталі реформи не розголошують, однак зміни в пенсійній системі виглядатимуть радше не як глобальна реформа, а як корекція допущених раніше помилок, що має зр...