НБУ змінив правила продажу доларів: В Україні вперше з початку повномасштабної війни діють нові обмеження

В Україні із 29 серпня змінили правила продажу валюти. НБУ дозволив банку продавати безготівкову валюту. Також збільшили щомісячний ліміт продажу валюти для розміщення на депозиті. Про це йдеться у повідомленні Нацбанку, передають Патріоти України.

"НБУ пом'якшує валютні обмеження щодо продажу безготівкової іноземної валюти громадянам, продовжуючи реалізацію Стратегії пом'якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування", – йдеться у публікації.

Так, з 29 серпня 2023 року НБУ:

  • вперше з початку повномасштабної війни дозволить банкам продавати безготівкову іноземну валюту без підтвердження підстав чи зобов'язань щодо такої операції. Відповідні операції здійснюватимуться за курсом, встановленим банком, у межах щомісячного ліміту у розмірі 50 тис. грн в еквіваленті в одному банку;
  • збільшить зі 100 тис. грн до 200 тис. грн в еквіваленті щомісячний ліміт на купівлю безготівкової іноземної валюти з подальшим розміщенням на депозит від трьох місяців.

"Такі зміни сприятимуть переорієнтації частини попиту населення з готівкової іноземної валюти на безготівкову, адже операції з продажу безготівкової валюти банками є зручнішими та безпечнішими. Це зі свого боку дозволить зменшити різницю між готівковим та офіційним курсом", – йдеться у публікації.

За необхідності Національний банк готовий застосувати додаткові заходи щодо мінімізації множини обмінних курсів.

Що буде з офіційним курсом

У НБУ розповіли OBOZREVATEL, що, ймовірно, не змінюватимуть офіційний курс долара в 36,6 грн до кінця 2023 року. Що вселяє оптимізм стосовно ситуації на ринку, адже раніше там прогнозували, що до закінчення 2023-го офіційний курс доведеться підвищувати до 38,2 грн.

Відстрочать і обмежать ослаблення курсу гривні кілька факторів. Зокрема:

  • заходи щодо підвищення привабливості нацвалюти;
  • суттєва міжнародна фінансова підтримка.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...