НБУ змінив вимоги: Банки жорстко перевірятимуть клієнтів, це зачепить всіх українців

Національний банк підвищив штраф для банків за порушення фінансового моніторингу Внаслідок цього українські банки будуть змушені посилити контроль за своїми клієнтами для того, щоб скоротити можливе відмивання коштів за допомогою банківської системи, передають Патріоти України.

Як стало відомо Mind, банківський ринок намагається адаптуватися до нових вимог НБУ щодо фінансового моніторингу. Йдеться про підвищення граничних розмірів штрафів за порушення законодавства щодо фінмону, повернення виїзних перевірок тощо. Постановою НБУ №80 було затверджено зміни до Постанови №346 щодо фінмону.

У липні НБУ рекомендував банкам усунути недоліки в системах фінансового моніторингу та внутрішнього контролю банків щодо протидії відмиванню грошей та фінансуванню тероризму. Регулятор назвав загальний підхід банків до проблеми "формальної".

Істотно збільшено розміри штрафів банків за порушення. Наприклад, змінився штраф за порушення вимог "відмова від встановлення (підтримання) ділових відносин, проведення фінансової операції".

Йдеться про ситуації, коли банк мав відмовити клієнту в обслуговуванні, але не зробив цього. Наприклад, якщо клієнт не був ідентифікований належним чином. Максимальний штраф за таке порушення збільшено із 400 000 грн до 1 млн грн.

У НБУ пояснюють, що збільшення штрафів відбулося відповідно до законодавства ЄС. "Згідно зі статтею 58(1) Директиви Європейського Парламенту та Ради (ЄС) № 2015/849 від 20 травня 2015 року про запобігання використанню фінансової системи з метою відмивання грошей або фінансування тероризму, про внесення змін до Регламенту Європейського Парламенту та 648/2012 та про скасування Директиви Європейського Парламенту та Ради 2005/60/ЄС та Директиви Комісії 2006/70/ЄС держави-члени повинні забезпечувати визнання зобов'язаних осіб відповідальними за порушення положень національного права, що транспонують цю Директиву 5 статті 6. Будь-яка відповідна санкція чи захід має бути дієвим, пропорційним і стримуючим", – кажуть у НБУ.

Відповідно до пояснення регулятора, саме тому 21 червня 2023 року правлінням НБУ прийнято постанову №80 "Про затвердження Змін до Положення про застосування Національним банком України заходів впливу", якою комплексно переглянуто та актуалізовано підходи до застосування штрафів до банків за ключові порушення у сфері запобігання та протидії легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування поширення зброї масової поразки.

У Нацбанку сподіваються, що нові вимоги мають допомогти державі у боротьбі з тіньовою економікою, яка становить щонайменше половину реального сектору.

Українцям перерахували пенсії: Ось кому заплатять на тисячі гривень більше

субота, 27 липень 2024, 13:30

Середня пенсія в Україні зросла за останні три місяці приблизно на 73 грн, до 5816 грн. У січні 2024-го українці в середньому отримували 5385 грн. Якщо ж рахувати зміну розміру пенсії за весь час повномасштабної війни, то виплати зросли з 3991 до 5816 ...

Варто знати! Українців через суди змушують заплатити податки за свої старі квартири та будинки - скільки та в якому випадку треба платити

субота, 27 липень 2024, 11:30

В Україні все ще триває термін сплати податків на квартири та будинки (за умови, якщо площа перевищує "норму"). При тому Державна податкова служба продовжує через суди отримувати з боржників податки, які вони не сплатили ще з минулих років, передають П...