НБУ зобов’язав банки посилити контроль за рахунками фізосіб з нетиповою активністю: Що це означає

Національний банк України (НБУ) впровадив нові вимоги щодо здійснення банками фінансового моніторингу. Зокрема, банки зобовʼязані посилити контроль за активними операціями фізичних осіб. Про це йдеться у повідомленні НБУ, передають Патріоти України.

Зокрема, регулятор зобовʼязав банки реагувати на випадки перевищення максимальної суми фінансових операцій, яка заявлена клієнтом. Така вимога не поширюватиметься на клієнтів-фізосіб, які здійснюють звичайні фінансові операції на суми та в обсязі, що мають раціональне обґрунтування, пояснили в НБУ.

Нацбанк доповнив перелік індикаторів підозрілості, що стосуються фінансових операцій клієнта. Йдеться про перевищення більше ніж у два рази на місяць максимальної суми фінансових операцій, заявленої клієнтом, та нетипову активність за рахунками клієнта.

Крім того, внесено уточнення до процедури здійснення банками належної перевірки клієнтів, які є електронними резидентами (е-резидентами), в частині ідентифікації та верифікації. Також врегульовуються процедури віддаленого встановлення ділових відносин е-резидентами.

Ці зміни затверджені постановою НБУ від 5 вересня 2023 року №110, яка набирає чинності від 7 вересня 2023 року. Нагадаємо, НБУ 2023 року посилив нагляд за банківським ринком і частіше почав штрафувати банки, зокрема, за порушення вимог фінансового моніторингу.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...